Sve što treba da znate pre nego što pozovete šlep službu

0

Bilo da vozite dugo godina ili ste početnik situacija da vam zatreba šlep služba na putu nije retka pojava. Zato je važno pripremiti se za ovaj scenario, kako se ne bi desilo da vas neko prevari ili vam da pogrešnu informaciju. Potrebno je ostati pribran i preduzeti određene korake kako bi pre svega mislili na bezbednost pre nego što stigne pomoć na putu.

Poziv šlep službe može biti stresan događaj, posebno ako se nađete u situaciji kada vam je hitno potrebna pomoć na putu. U ovom blog tekstu, razmatraćemo sve što treba da znate pre nego što pozovete šlep službu. Od detaljnih informacija o tome kada je potrebno pozvati šlep službu bez razmišljanja, do korisnih saveta o tome kako se pripremiti za dolazak šlep vozila, ovo će biti sveobuhvatan vodič za vozače u nevolji.

Koje usluge nude šlep službe i koja je cena?

Osnovna vrsta usluge koju nudi šlep služba je transport i prenos automobila, kamiona, kombija i drugih prevoznih sredstava koja su u kvaru ili im je iz drugog razloga onemogućeno slobodno kretanje po putu. Većina njih pruža usluge 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji.

Ako zaključite da vaš kvar nije veliki probajte da ga otklonite sami. U slučaju da ne uspete, većina šlep službi sitne kvarove može rešiti na licu mesta, dok je za veće kvarove potrebno šlepanje vozila.

Cena šlepanja se formira u zavisnosti od situacije u kojoj se nalazite, ne postoji fiksna cena na koju možete računati. Razni faktori utiču na nju, kao što su dimenzije vozila, udaljenost koju je potrebno preći do vašeg odredišta, kao i od toga da li je potrebno pre šlepanja izvući vozilo. Tako, ako vam se vozilo pokvarilo u okolini, pozovite šlep službu u Beogradu ili službu drugog mesta koje vam je najbliže, kako bi vam cena bila malo niža.

Kada pozvati šlep službu bez razmišljanja?

Postoji nekoliko situacija kada je neophodno pozvati šlep službu bez daljeg oklevanja. Svaki od sledećih primera može ugroziti vašu bezbednost tako da je pomoć na putu vrlo hitna.

  • Kvarovi motora – ako primetite da je došlo do kvara motora, kao što su pregrevanje, iznenadni gubitak snage ili neuobičajeni zvukovi, odmah pozovite šlep službu.
  • Oštećenje pneumatika – u slučaju da imate probušenu gumu ili oštećenje pneumatika koje ne možete sami da popravite, bezbednost vožnje može biti ugrožena, pa je poziv šlep službe neophodan.
  • Kvarovi na menjaču – problemi sa menjačem, kao što su zaglavljivanje u određenom stepenu prenosa ili nemogućnost promene brzina, zahtevaju hitnu intervenciju profesionalaca.
  • Oštećenja šasije – nepravilnosti u upravljanju, kao što su vibracije ili naglo klizanje vozila, može ukazivati na oštećenje šasije.
  • Prazan rezervoar – ukoliko ostanete bez goriva možete pozvati šlep službu kako bi vaše vozilo prevezla do najbliže benzinske stanice.

Informacije koje su važne za šlep službu

Ako ste se već našli u situaciji da vam je potrebna pomoć na putu olakšajte vašoj šlep službi dolazak tako što ćete im dati najbitnije informcije. To će ubrzati njihov dolazak do vas, a samim tim i umiriti vas.

  • Opišite svoju trenutnu lokaciju što detaljnije možete. Navedite putokaze, obližnje znamenitosti ili kilometražu od poslednjeg poznatog mesta. Bilo da se nalazite na autoputu ili u naseljenom mestu, šlep službe su pozicionirane tako da mogu brzo stići na bilo koje mesto.
  • Detaljno objasnite šta se dogodilo sa vašim vozilom. Opišite simptome problema, poput specifičnih zvukova ili mirisa, da li vidite dim ili drugu neuobičajenu pojavu ili vam se pojavio znak na kontrolnoj tabli, kako bi operater šlep službe mogao da proceni situaciju.
  • Ostavite broj telefona na kom ste dostupni kako bi vas šlep služba mogla kontaktirati ako im je potrebna dodatna informacija ili usmerenje.
  • Imajte pri ruci registracionu tablicu, marku, model i boju vozila kako biste olakšali identifikaciju vozila šlep operaterima.

Ove informacije su važne i u slučaju da šlep služba ima neka ograničenja u vezi sa vozilima koja mogu prevoziti. Teška teretna vozila ili specijalna vozila mogu zahtevati specifične šlep platforme. Zato je važno reći im tip kvara, tip automobila, odnosno dimenzije i težinu kombija ili kamiona koje treba prevesti.

Priprema za dolazak šlep službe

Pre poziva budite sigurni da ste učinili sve korake kako biste osigurali svoju i bezbednost drugih lica. Ako je moguće, parkirajte vozilo na sigurno mesto, dalje od saobraćaja, i postavite trougao upozorenja ili upalite sva četiri migavca radi obezbeđenja. Uverite se da ste obzbedili vaše vozilo po propisima.

Ako se nalazite na autoputu ili na neosvetljenom delu puta, upotrebite baterijsku svetiljku ili svetlosnu signalizaciju kako biste bolje obeležili svoju lokaciju za šlep službu. Ako je potrebno da se vozilo prenese na šlep, uklonite sve lične stvari i vredne predmete iz vozila kako bi bili sigurni tokom transporta.

Ovaj vodič pruža detaljne informacije i savete koji će vam pomoći da se što bolje pripremite za poziv šlep službe. Zapamtite, brza reakcija i pravilno postupanje u ovakvim situacijama mogu značajno smanjiti stres i olakšati proces popravke vozila. Budite sigurni i informisani na putu.

Foto: https://pixabay.com/illustrations/car-vehicle-tow-truck-automobile-8177307/

Prethodni tekstFaktori koji utiču na cenu zlata u privredi
Sledeći tekstOglas o izdavanju u zakup prostora u izletištu Potok

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime