Faktori koji utiču na cenu zlata u privredi

0

Cena zlata je promenljiv pokazatelj koji definišu svetske berze. Pokazuje trenutnu ponudu i potražnju i na nju utiču brojni faktori kao što su: ekonomski, politički i tehnički faktori i monetarna politika.

Vrednost zlata nije isto što i cena zlata. Vrednost predstavlja širi pojam i vezuje se za istorijsku ulogu zlata i koliko je rasprostranjeno u kulturama. Cena zlata varira tokom vremena, ali vrednost leži u njegovoj dugoročnoj sposobnosti da pruži sigurnost u ekonomskim krizama i u nesigurnim ekonomskim uslovima.

Kroz istoriju je zlato bilo simbol bogatstva, pa se tako i tada, kao i danas koristilo kao investicija. Tako zlatna poluga 1g, 2g ili 5g spada u kategoriju malih investicionih proizvoda, ali se takođe mogu pronaći i zlatne poluge od 100g. Mi ćemo u daljem tekstu bliže objasniti kako gore navedeni faktori utiču na cenu zlata i da li vredi investirati u zlato.

Ekonomski faktori

Na prvom mestu su ponuda i tražnja kao ključni faktor prilikom formiranja cene zlata na tržištu. Ponuda zlata predstavlja količinu zlata koja se nudi i prodaje na tržištu. Glavni izvori ponude zlata su proizvodnja iz rudnika, reciklaža i prodaja zlatnih rezervi. Potražnja za zlatom najviše dolazi od investitora, centralnih banaka i industrija koja se bave proizvodnjom nakita.

U vreme ekonomske nestabilnosti može porasti potražnja za zlatom, i ukoliko tražnja bude veća od ponude, to će, u većini slučajeva, značiti i porast cene zlata. Obrnuto, ako je ponuda veća od tražnje, cena zlata će se smanjiti.

Inflacija je joč jedan od značajnijih ekonomskih faktora. Inflacija predstavlja rast opšteg nivoa cena. Samim tim, kada se očekuje inflacija, i u vreme inflacije, mnogi investitori se okreću zlatu kao sigurnom kapitalu, baš zbog toga što zlato dugoročno čuva svoju vrednost, dok je novac gubi.

Takođe, promene u visini kamatnih stopa mogu biti pokazatelj niže ili više inflacije i investitori mogu po ugledu na niske kamatne stope očekivati nižu inflaciju, pa svoje resurse usmeriti ka kupovini investicionog zlata.

Politički faktori

Od političkih faktora najveći uticaj ima geopolitička nestabilnost, ljudi se okreću kupovini zlata kada dolazi do političke nesigurnosti jer zlato predstavlja “utočište”. Loše stanje u državama, kao što su vojni sukobi, krize ili sankcije dovide do veće potražnje za zlatom.

Zakonske regulative kao što su promena cenovne ili porezne politike su još jedan politički faktor koji utiče na cenu zlata. Ukoliko država odluči da poveća porez na prodaju investicionog zlata, to može uticati na tražnju, pa tako i na cenu.

Tehnički faktori

Tehničku analizu predstavljaju razni alati, pokazatelji i trendovi koji mogu ukazati na buduće kretanje cene zlata. Svetska proizvodnja zlata utiče na smanjenje ili povećanje ponude. Ukoliko je rudarima teži pristup zlatu, izloženiji su većim opasnostima, i povećan je uticaj na životnu sredinu. Ovo povećava troškove proizvodnje što može dovesti i do porasta cene.

Sezonski faktori se mogu primetiti tokom određenih perioda u godini, na primer tražnja za zlatom će obično porasti tokom perioda praznika ili ekonomskih kriza. U ostale tehničke faktore spadaju obim trgovanja i nivoi podrške i otpora kao jedni od pokazatelja u analizi tržišta zlata.

Monetarna politika

Ovde spadaju odluke centralnih banaka o kamatnim stopama i obaveznim rezervama koje moraju posedovati. Ako su kamatne stope koje centralne banke postavljaju niske, cena zlata se može povećati jer će postati atraktivnije za investiranje.

Centralne banke poseduju određene količine rezervi u zlatu i valutama. Odluke o prodaji, kupovini ili držanju zlata će posredno uticati na povećanje ili smanjenje cena. Kao rezervna valuta, obično se koristi američki dolar, i promene u njegovoj vrednosti utiču na cenu i potražnju za zlatom.

Da li vredi investirati u zlato

Investiranje u zlato predstavlja najsigurniju dugoročnu opciju ulaganja. Ukoliko je investicija dugoročna, tačnije duža od dve godine, biće dobijeni veći benefiti od rasta vrednosti zlata tokom perioda. Postoje i periodi kada kretanje vrednosti ima negativan pravac ali je prisutniji trend rasta. Zlato pouzdano čuva vrednost i kupovnu moć.

Investiciono zlato je izbor koji pruža sigurnost i stabilnost u periodima ekonomske krize i inflacije i to je najveći razlog što se investitori odlučuju za njega. Fizički je dostupno kupcu i lako je prenosivo. Njime se može trgovati širom sveta.

Međutim postoji i nekoliko nedostataka. Ogledaju se u odsustvu kamatnih prihoda i dividendi što znači da investitori mogu ostvariti prihod samo ukoliko prodaju zlato po ceni većoj od nabavne. Nedostatak je upravo i to što je podložno promeni cena usled gore pomenutih faktora.

Sagledajući ove faktore, investiranje u zlato može biti veoma dobra opcija kao zaštita od inflacije i sigurno je sredstvo. Međutim pre donošenja odluka o investiranju je potrebno proceniti trenutnu ekonomsku situaciju i moguće rizike.

Foto: https://unsplash.com/photos/gold-and-black-metal-tool-iYsrkq5qq0Q

Prethodni tekstRus Vjačeslav Sokolov oborio rekord, u ženskoj konkurenciji Sladjana Stamenković
Sledeći tekstSve što treba da znate pre nego što pozovete šlep službu

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime