STUDENTI IZ JAGODINE NA PRAKSI U KRAGUJEVCU, POŽEGI I UŽICU

0

Tridesetoro studenata osnovnih i master studija sa Fakulteta pedagoških nauka prethodnog vikenda obavilo je deo stručne prakse u prestižnim domovima učenika u Kragujevcu, Požegi i Užicu.

Reč je o studentima master studija i završne godine studijskog programa Vaspitač u domovima koji su, kao i njihove kolege sa drugih studijskih programa (Učitelj i Vaspitač u predškolskim ustanovama), u okviru studija već prošli kroz dva modela prakse. „Prepoznavši izuzetnu važnost neposrednog rada sa decom već od prve godine studija, Fakultet pedagoških nauka u Jagodini koncipirao je sve svoje studijske programe tako da su blokovi prakse prisutni u svakom semestru. Trudimo se da praksa bude raznovrsna i sadržajna, tako da je u ovom semestru preko Erazmus programa već jedanaestoro studenata boravilo na univerzitetima u Mađarskoj, u Baji i Segedinu.  Studenti u okviru integrisane i metodičke prakse dobijaju konkretne zadatke koji ih pripremaju kako za pedagoški, tako i za istraživački rad. Ovaj segment prakse, u okviru kojeg je organizovan boravak u domovima u Kragujevcu, Požegi i Užicu je možda i najvažniji. To je kontinuirana praksa na samom kraju studija na kojoj studenti imaju priliku da praktično primene sve što su u toku s tudija naučili“, ističe Ilijana Čutura, prodekan za nastavu.

PEDAGOSKI STUDENTI 1

Studenti su imali priliku da se upoznaju sa tri doma prazličitih tipova, načinom i organizacijom rada u njima. Ovo putovanje koje je bilo uvod u završnu tronedeljnu praksu imalo je, pored stručnog, i kulturni karakter. Domaćin, Dom učenika iz Užica, organizovao je niz sadržaja: obilazak grada, posetu Mokroj Gori i turističkom kompleksu „Drvengrad“, kao i obilazak Višegrada. „Ovaj deo prakse nam je veoma značajan jer smo imali priliku videti i gradski dom koji je jedan od najopremljenijih, a radi se o domu u Kragujevcu, dok smo se u Požegi upoznali sa potpuno drugačijim domom u sklopu koga se nalazi i škola. Kako je reč o poljoprivrednoj školi, videli smo da učenici praksu obavljaju u sklopu škole i da sami obrađuju školsko imanje od 73 hektara. Zahvaljujemo se Fakultetu koji nam je besplatno obezbedio sve ove sadržaje“, rekao je Đorđe Bogdanović, student završne godine.

Ovo putovanje ne bi moglo biti realizovano bez dobre volje i ogromnog angažovanja domaćina, Doma učenika u Užicu. Veliku podršku dali su i  Dom učenika u Kragujevcu „Artem“ i Poljoprivredna škola sa domom učenika „Ljubo Mićić“ iz Požege. Pomoć su obezbedila i jagodinska preduzeća „Raleks“, „Molino service“, „Dane tours“ i „Neimar“. Posebna zahvalnost ovoga puta ide studentima, članovima hora i orkestra Fakulteta pedagoških nauka, koji su samoinicijativno prikupili značajan deo sredstava kako bi njihove kolege mogle da odu na dvodnevno putovanje.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime