VUČIĆ SIGURNO ČITA NJUZ

0

Autori satiričnog sajta Njuz.net, Marko Dražić, Nenad  Milosavljević i Darko Crnogorac, u utorak 17. maja 2016, bili su gosti Doma učenika i studenata u Jagodini gde su promovisali svoju knjigu ’’Prava istorija sveta’’.

Ova promocija organizovana je u koprodukciji Doma učenika i agencije Serbika iz Beograda, a moderator je bio doc. dr Marko Đorđević.

U publici je pored studenata i učenika bio i veći broj građana Jagodine, što potvrđuje u jagodinskim medijima već izrečenu tvrdnju, da su Fakultet pedagoških nauka u Jagodini, Dom učenika i studenata i Agencija Serbika, postali predvodnici kulturnog života u Jagodini. Ove institucije u poslednjih nekoliko meseci po kvalitetu kulturnog programa nadmašuju kulturnu ponudu ostalih ustanova i nameću se kao lideri u organizovanju kulturnog života u Jagodini.

Kulturni događaj, prevashodno zamišljen kao promocija knjige, već posle nekoliko pitanja koje je “Njuzovcima“ uputio profesor Đorđević, ali i veoma za razgovor raspoložena publika, prerastao je u mnogo više od toga.

Bilo je reči o fenomenu vesti u izvrnutom ogledalu, i popularnosti satiričnog portala Njuz.net u regionu, a Nenad, Marko i Darko, govorili su o tome kako izgleda raditi u satiričnom portalu i pisati scenario za popularnu emisiju ’’24 minuta sa Zoranom Kesićem’’.

Autori Njuza su se osvrnuli na aktuelnu političku situaciju govoreći o političarima koji im svakodnevno u svojim javnim nastupima po količini izrečenog besmisla, daju dovoljno inspiracije i materijala da se na humorističko-satirični način poigravaju sa njima.

Bilo je reči o tabloidizaciji medija i stanju medijskih sloboda, a Nenad Milosavljević je istakao da je u Srbiji veliki problem ne samo u tabloidnom novinarstvu, već i u nekulturi, rijaliti konceptu kojim se gledaoci zatupljuju i u tome što su novinari u stalnom strahu od gubitka posla prinuđeni da sami sebe cenzurišu.

Upitani da li se boje za sopstvenu bezbednost i šta bi radili kada bi se hipotetički u Srbiji dogodilo da neko preko noći reši da ukine pristup pojedinim sajtovima ili da ih zabrani, Njuzovci su složno izjavili da se ne boje, šaleći se na sopstveni račun, da je adresa njihove redakcije poznata samo dostavljačima brze hrane i da političari ne haju mnogo za to što oni pišu.

Marko Dražić je rekao da misli da političari čitaju njihove tekstove i da ih to zabavlja, pomenuo slučaj Dragana Đilasa koga je imao priliku na jednom prijemu da sretne, i koji se kako mu je priznao svaki put kada je ranije o njemu pisano, veoma zabavljao i smejao čitajući testove o sebi. Njuzovci su saglasni i u tome da premijer Vučić zasigurno prati ono što se o njemu i politici koju zastupa napiše.

Njuzovci su odgovarali i na brojna pitanja koja im je postavljala publika, a posle toga fanovi su zatražili od autora knjige ’’Prava istorija sveta’’ autograme i fotografije za uspomenu.

Atmosfera tokom ove promocije knjige, ali i tribine, bila je u znaku humora i ironično-satiričnih i duhovitih opaski Njuzovaca koji su još jednom pokazali da je ono što oni napišu i izgovore, iako uvijeno u veo humora, satire i prodije, često istinitije od vesti koje možemo da pročitamo u novinama ili pogledamo na televiziji.

 

Prethodni tekstMANDIĆ: JAGODINA ODRŽAVA INFORMATOR O RADU
Sledeći tekstSTUDENTI IZ JAGODINE NA PRAKSI U KRAGUJEVCU, POŽEGI I UŽICU

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime