ŠTRAJK UPOZORENJA ODRŽAN U 1.000 ŠKOLA

0

Štrajk upozorenja održan je danas u oko 1.000 škola u kojima nije održan prvi čas u prepodnevnoj smeni. Kako je najavljeno, prvi čas neće biti održan ni u po podnevnoj smeni.

Predstavnici tri reprezentativna sindikata SRPS, SOS i GSPRS „Nezavisnost“ rekli su da će se predstavnici sindikata prosvete u ponedeljak sastati sa premijerom Srbije od koga očekuju da čuju koji od njihovih zahteva se može ispuniti.

Branislav Pavlović, predsednik Sindikata obrazovanja u prosveti (SOS), kaže da je osnovni razlog za štrajk nesprovođenje Sporazuma o rešavanju spornih pitanja u prosveti, potpisanog prošle godine.

„Sve što je u tom sporazumu potpisano ništa nije ispunjeno, ako se ne računa onih bednih 7.000 koje su dobili svi zaposleni u prosveti i oni koji nisu učestvovali u štrajku. Znači svih 160.000 zaposlenih“, rekao je on.

Cilj štrajka upozorenja je, kako kaže, da se popravi položaj zaposlenih u prosveti i da se dovede na nivo pre smanjenja plata. Ako bi se uvažili zahtevi sindikata, povećanje plata prosvetnih radnika trebalo bi ukupno da bude 12,5 odsto u ovoj godini, objašnjava Pavlović.

Kako je rekao, veliku nesigurnost za zaposlene u prosveti predstavljaće i raspoređivanje u platne razrede i grupe prema Zakonu o platama u javom sektoru, čiji predlog je Vlada Srbije danas usvojila.

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković rekao je da je obećano da će postojati jedinstveni platni razredi i ista cena rada.

„Međutim, sada cena rada neće biti ista kao u ostalim delatnostima. Cena rada će biti onoliko koliko je ta delatnost dobila para od budžeta. Znači ove godine za obrazovanje smo dobili tri milijarde manje“, rekao je on i dodao da para u budžetu za prosvetu nema.

On tvrdi da je Zakonom o platama u javnom sektoru napravljena „improvizacija platnih razreda“ i da su time ispunjene samo obaveze prema MMF-u.

Brajković najavljuje da će sindikati tužiti Vladu Srbije jer nije ispunila preuzete obaveze iz ranije potpisanog Sporazuma, a ukoliko ne budu ispunjeni zahtevi sindikata biće održavani protesti po gradovima Srbije.

Ministarstvo prosvete tvrdi da prvi školski čas nije održan u oko 450 škola. Prema podacima Ministarstva dobijenim iz školskih uprava širom Srbije, štrajk upozorenja održan je u 302 osnovne škole i 151 srednjoj školi.

Prethodni tekstJAGODINA ĆE BRINUTI O TROŠKOVIMA TROJE DECE KOJIMA SU RODITELJI NASTRADALI – DO 18.GODINE
Sledeći tekstŽENE SU NEISKORIŠĆENI POTENCIJAL SRBIJE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime