STEČAJNI UPRAVNIK U SRPSKOJ FABRICI STAKLA OTPUSTIO 230 RADNIKA

0
Newly produced bottles are seen on the production line in Serbian Glass Factory in the town of Paracin, some 160 km (99 miles) south of Belgrade March 5, 2012. Founded in 1907, the glass factory was privatised 100 years later and employs some 1700 workers. It is the only factory of its kind in Serbia with the industry declining during the painful transition from communism to capitalism since the fall of Serb strongman Slobodan Milosevic in 2000. Unemployment in Serbia has now reached 27 percent as the country now an official candidate for membership of the EU struggles with falling demand and waning investment interest from the crisis-hit euro zone. REUTERS/Ivan Milutinovic (SERBIA - Tags: SOCIETY BUSINESS EMPLOYMENT) - RTR2YW3Q

Stečajni upravnik u Srpskoj fabrici stakla u Paraćinu otpustio je 230 radnika fabrike, rekao je danas dosadašnji predsednik fabričkog Samostalnog sindikata Živojin Matejić.

„Od jutros u fabriku ne može da uđe 230 od ukupno 810 zaposlenih. Ne znamo po kojim kriterijumima je pravljen spisak radnika koji su višak, ali pretpostavljamo da će i narednih dana biti još radnika koji će ostati bez posla“, kazao je Matejić agenciji Beta.

On je dodao da stečajni upravnik Saša Jovanović danas nije ni došao u fabriku i da su svi radnici uplašeni u isčekivanju novog spiska prekobrojnih.

Privredni sud u Kragujevcu prošle sedmice otvorio je stečaj nad Srpskom fabrikom stakla zbog neizmirenih potraživanja čačanske firme Veksilum od 47 miliona evra. Račun fabrike je u blokadi od novembra prošle godine.

Matejić je podsetio da je paraćinska Staklara jedina fabrika stakla u Srbiji koja snabdeva domaće proizvođače.

„Predstavnici vlasti u Srbiji treba da budu zabrinuti za sudbinu naše fabrike jer će ako proizvodnja bude obustavljene staklena ambalaža morati da se uvozi“, rekao je Matejić i dodao da bi gašenje proizvođe značilo i kraj za Staklaru.

Kako je naveo, uvođenjem stečaja u fabriku prestao je rad sindikata, kojih je do sada u Staklari bilo pet, tako da više neće biti organizovanih protesta zbog uvođenja stečaja.

Srpsku fabriku stakla je kompanija CPR Impeks, koja se bavi prodajom naoružanja i vojne opreme, preuzela 2015. godine od bugarske frime Glas industri.

Predstavnici CPR impeksa su saopštili da je Staklara u septembru radila u tri smene i dnevno proizvodila 185 tona staklenih proizvoda, što je na mesečnom nivou 5.500 tona u vrednosti 1,6 miliona evra.

Stečajni upravnik Staklare Saša Jovanović ranije je rekao da se stečaj sprovodi u dva pravca.

„Jedan je plan reorganizacije, koji može da se podnese u roku od 90 dana, i ako ga poverioci usvoje, postupa se po planu reorganizacije. U slučaju da se u 90 dana ne usvoji nikakav plan reorganizacije, ili ga niko ne podnese, sud donosi rešenje o bankrotstvu“, objasnio je Jovanović.

(Beta, 25.09.2017)

Prethodni tekstPORODIČNO UBISTVO U PARAĆINU
Sledeći tekstPALMA POZVAO VLASNIKE KOMPANIJE „PORR“ DA RADNICIMA U SRBIJI POVEĆAJU PLATE ZA 10 POSTO ŠTO JE PRIHVAĆENO

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime