STANDARD: MENJAMO CEVI DA JAGODINA ŽIVI ZDRAVO, MOLIMO ZA STRPLJENJE!

0

Česta isključenja naselja Tabane i pojedinih delova grada sa vodovodne mreže, razbesneili su Jagodince. Dobili smo nekoliko desetina poruka u kome se traži objašnjenje zašto vode nema i kada će isključenja prestati. Infocentrala saznaje da će radovi u Tabanu trajati još desetak dana a posle počinje rekosntrukcija drugih delova grada.

Kako poručuju iz JKP „Standard“ u toku je rekonstrukcija vodovodne mreže, stare više od 50 godina i zamena azbestnih cevi. Ova rekonstrukcija dvodi do toga da će u najskoriji budućnosti, dakle već ove godine, Jagodinci piti najčistiju vodu u Srbiji. Oni podsećaju da neki gradovi Srbije kao što su Zrenjanin koji već 10 godina nema pijaću vodu, Užice gde ima algi u vodi, imaju neispravnu vodu i navode da poslednji izveštaj koji je uradio Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ upućuje na činjenicu da se najveći broj neispravnih uzoraka vode nalazi u banatskom, bačkom i sremskom okrugu, zatim u delovima Beograda i borskoj oblasti. Jagodinska voda je dobra a promena cevi dovodi do apsolutne čistoće.???????????????????????????????

„Radovi u naselju „Tabane“ trajaće još desetak dana. Ide se prema pijaci i dalje. Druga faza je sređivanje vodovoda od Auto moto saveza, ulica Braće Dirak, pored Skupštine grada. Sve cevi će ove godine biti zamenjene ali molimo za strpeljenje, jer je ovo od velike važnosti za sve građane Jagodine. Od ponedeljka ćemo otvoriti naš kol centar gde ćeljudi mogu da se obaveštavaju o svemu, a unapred ćemo i medijima dostavljati koja će ulica biti isključena. Azbestne cevi mogu da traju 50 godina, a jagodinske traju duže tako da su počele da se troše i krune čime je čistoća vode bila ugrožena, navode nadležni iz Standarda.

Ovo je kapitalna je investicija grada Jagodine u ovoj godini, a vrednost projekta je 4,5 miliona evra. Rekonstrukcija obuhvata zamenu azbestnih cevi i rekonstrukciju magistralnog cevovoda, izgradnju četiri nova bunara i osavremenjavanje izvorišta u Ribaru.

Kako je rekao predsednik Skupštine grada Dragan Marković, realizacijom ovog pojekta obezbediće se zdrava pijaća voda i smanjiti tehnički gubici a za rekonstrukciju vodovodne mreže u Jagodini Vlada Nemačke donirala 1,5 miliona evra.

Radovi na izmeni cementno azbestnih cevi, u dužini 20 kilomatara magistralnog vodovoda, u Jagodini i realizacija kreditnog sporazuma između Nemačke razvojne banke KfW, Vlade Nemačke i Vlade Srbije počela je u septembru prošle godine. Vrednost sporazuma je 4,5 miliona evra od kojih je 1,5 miliona evra donacija Vlade Nemačke.

dragan lukic„Deo radova koji su početi jesenas su kapitalni, menjaju se cementno azbestne cevi posle 50 godina i stavljaju se nove „eko“ cevi, koje će obezbeđivati zdravu vodu za piće ali i smanjiti tehničke gubitke vode“, objasnio je Dragan Lukić, direktor JKP „Standard“ u čijem je sastavu vodovod.

Drugi deo realizacije ovog aražmana je izgradnja bunara iz kojih će Jagodina dobiti još 120 litara zdrave pijaće vode u sekundi sa dubine od 80 metara, čime će biti rešen problem vodonsnabedavanja u narednih 30 godina, i automatizacija izvorišta u Ribaru, dodao je Lukić.

Lokalana samouprava se izborila i za donaciji od 6,5 miliona evra za rekonstrukciju Centra za pročišćavanje otpadnih voda, rekao je Lukić i dodao da će rekonstukcija početi uskoro a 95 odsto sredstava biće donacija Vlade Nemačke.

Jagodina ima izgrađen vodovod od 1963. godine, i jedan je od retkih gradova u Srbiji koji nemaju problema sa vodom ni u najsušnijim periodima u godini, a nije imala ni u vreme katastrofalne poplave u maju prošle godine. Uz grad i okolna velika sela, namera Skupštine grada je da i druga sela imaju zdravu pijaću vodu „radi budućnosti“.

Jagodina godišnje prizvede 7.400.000 litara vode a isporuči 6.600.000 litara, sa novim bunarima proizvodnja vode će biti oko 30 odsto veća i rešiće problem vodosnabdavanja Jagodine u narednih nekoliko decenija.

BROJ CALL CENTRA OD PONEDELJKA 0800 350 353

Infocentrala će redovno unapred obaveštavati o nestanku vodu.

Prethodni tekstRUDARI: DIREKTOR UHAPŠEN A JEDINI MOŽE DA POTPISUJE, DAJTE NAM NOVOG!
Sledeći tekstDARKO KUZMANOVIĆ OSTAO BEZ ŠAKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime