Šta sve treba da znate u vezi sa roditeljskim dodatkom u 2023?

0

Mnogi budući roditelji sigurno postavljaju ovo pitanje, i zaista, ono se tiče većine porodica širom Srbije, jer roditeljski dodatak predstavlja finansijsku podršku za sve one koji imaju decu. 

U nastavku ćemo vam dati sve bitne informacije koje treba da znate o dečijem dodatku, a možda ćete otkriti nekoliko novina koje će vas iznenaditi. 

Kako se prijaviti za roditeljski dodatak?

Zahtev za dobijanje dečijeg dodatka možete podneti odmah nakon rođenja deteta, i to u istom porodilištu gde je novorođenče došlo na svet. Ovaj zahtev obično podnosi jedan od roditelja, nakon čega se on dalje prosleđuje nadležnim organima.

 

Ovaj postupak omogućava roditeljima da istovremeno obave dve važne stvari. Prva je ta da prijave svoje novorođeno dete i upišu ga u matičnu knjigu rođenih, stvarajući tako zvaničan zapis o rođenju. Dok je druga stavka da definišu prebivalište deteta, što je često potrebno za administrativne svrhe, kao što su prijava deteta za zdravstveno osiguranje.

Važno je napomenuti da, u zavisnosti od lokalnih propisa, zahtev za dečji dodatak može biti upućen direktno nadležnim organima, kao što su jedinice lokalne samouprave ili opštine. Ovaj proces omogućava roditeljima da brzo i efikasno ispune svoje obaveze i pruži neophodne informacije o novom članu porodice.

Ko ima pravo na roditeljski dodatak?

Dečiji dodatak je finansijska podršku koja je namenjena roditeljima, kako bi im olakšala troškove koji se javljaju prilikom dolaska novog člana porodice. Ovo pravo na roditeljski dodatak u 2023. obično se odnosi na majke koje su rodile svoje prvo, drugo, treće ili četvrto dete.

Da bi se ostavarili uslovi na dečiji dodatak, postoje određeni kriterijumi koji se moraju ispuniti:

  • Majka mora biti državljanka Srbije i njeno dete mora biti rođeno na teritoriji Srbije.
  • Treba da ima prebivalište unutar države.
  • Aktivno mora brinuti o detetu i obezbediti mu neophodne uslove za rast i razvoj.
  • Dete treba da bude vakcinisano u skladu sa propisima o zdravstvenoj zaštiti Republike Srbije.

U izuzetnim situacijama, očevi takođe mogu imati mogućnost da ostvare dečiji dodatak, čime se pruža dodatna podrška porodicama u procesu brige o novorođenčadi.

Koji su kriterijumi za dobijanje roditeljskog dodatka?

Zahtevi za dobijanje dečijeg dodatka obuhvataju i nematerijalne i materijalne uslove.

Nematerijalni uslovi podrazumevaju da podnosilac zahteva brine o deci za koju podnosi zahtev, kao i da majka ili otac budu državljani Republike Srbije sa prebivalištem na istoj adresi kao deca. Takođe, potrebno je da budu osigurani preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, što se dokazuje važećom zdravstvenom knjižicom. U slučaju školske dece, potrebna je i potvrda o redovnom školovanju.

Što se tiče materijalnih uslova, porodica mora dostaviti dokaze o posedovanju nekretnina i zemljišta, uključujući potvrde o katastarskim prihodima, fotokopije vlasničkog lista i uverenje o porezu za sve članove domaćinstva. 

Koliko iznosi roditeljski dodatak u 2023?

Roditeljski dodatak se razlikuje u zavisnosti od broja dece i datuma rođenja. Za decu rođenu od 01. januara 2023. godine i kasnije, iznosi su:

 

  • Za prvo dete: jednokratna isplata od 345.398,70 dinara.
  • Drugo dete: isplata od 306.388,75 dinara raspoređena je u 24 mesečne rate po 12.766,20 dinara.
  • Treće dete: dečji dodatak iznosi 1.838.332,53 dinara i isplaćuje se u 120 mesečnih rata po 15.319,44 dinara.
  • Četvrto dete:  iznos je 2.757.498,79 dinara i isplaćuje se u 120 mesečnih rata po 22.979,16 dinara.

 

Važno je napomenuti da se svaki roditeljski dodatak utvrđuje na osnovu datuma rođenja deteta i da se iznos revidira dva puta godišnje u skladu sa inflacijom. Takođe, ako je u pitanju blizanačka trudnoća, a da majka prethodno nije imala dece, to se računa kao prvo i drugo dete, što znači da će dobiti dodatak za oba deteta.

Koji je period isplate roditeljskog dodatka?

Vreme koje je potrebno od trenutka podnošenja zahteva do prvog plaćanja zavisi od mesta prebivališta. Nakon prve isplate, dodatak se redovno isplaćuje najkasnije do dvadesetog dana u mesecu.

 

Foto pexels.com

 

Prethodni tekstSRBIJA ODBRANILA TITULU BALKANSKOG ŠAMPIONA U PLANINARSKOJ ORIJENTACIJI
Sledeći tekstSpisak mesta na kojima penzioneri uz karticu imaju popuste

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime