ŠTA SE SMATRA KRŠENJEM PREDIZBORNE TIŠINE?

0

Zbog brojnih žalbi građana Jagodine o kršenju predizborne tišine u ovom gradu, obaveštavamo čitaoce šta se smatra kršenjem predizborne tišine.

Kršenjem predizborne tišine smatra se izborna propaganda, održavanje predizbornih skupova na javnim mestima i objavljivanje procena rezultata glasanja.

Pored toga, zabranjeno je i postavljanje i deljenje propagandnog materijala i isticanje stranačkih simbola u blizini biračkih mesta, na manje od 50 m.

„Ako je zakonopisac predvideo da postoji neki institut predizborne tišine da bi građani na miru odlučili koga da glasaju, onda i pozivanje tokom izbornog dana i slanje SMS poruka i eventualno kampanja od vrata do vrata može da se tretira kao određeni vid kršenja predizborne tišine“, kaže Bojan Klačar iz CeSID-a.

“Tišina je potrebna jer smo tokom kampanje izloženi prevelikoj količini informacija koje niko ne može da proveri. Politički akteri ih namerno i plasiraju u tom obimu jer im nije cilj da birači o svemu tome razmisle, već da prihvatimo to što tvorci izbornih kampanja žele“, kaže programski direktor „Transparentnosti Srbija“ Nemanja Nenadić.

Na dan glasanja je od 7 do 20 časova dozvoljeno objavljivanje izveštaja o tome gde su kandidati glasali, ali ne i njihove izjave. Dozvoljeno je i emitovanje informacija o odzivu birača.

Sva ova pravila teško su primenljiva na internet, tako da će se tamo, posebno po društvenim mrežama, politička koplja, kao i ranijih godina, ukrštati bez tajm-auta. Po zakonu, kršenje tišine je kažnjivo, pa je, recimo, kazna za objavljivanje istraživanja javnog mnjenja u ovom periodu od 100.000 do 600.000 dinara. Za kontrolu poštovanja zakona nadležna je RRA.

Prethodni tekstDS I LDP PRIJAVILI SNS ZBOG KRŠENJE PREDIZBORNE TIŠINE U JAGODINI
Sledeći tekstPOSTHUMNO OBJAVLJENA ZBIRKA ALEKSANDRA ŽIKIĆA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime