SLUČAJ NESTALIH BEBA U NOVEMBRU PRED SKUPŠTINOM

0

Predlog zakona o nestalim bebama, koji je povučen iz skupštinske procedure sa formiranjem nove vlade, naći će se ponovo, neizmenjen, pred ministrima, a zatim i poslanicima, najverovatnije u novembru, potvrđeno je za „Novosti“ u Vladi.

 Komitet ministara Saveta Evrope „lupio je packu“ našoj zemlji pre dva dana, kada je, analizirajući ispunjenost presuda Evropskog suda za ljudska prava, konstatovao da leks specijalis još nije usvojen, iako je rok za ispunjavanje presude u slučaju Zorice Jovanović protiv Srbije istekao u septembru 2014. On je pozvao Srbiju da donese preporučeni propis, a ovim predmetom ponovo će se baviti u decembru.Radna grupa Ministarstva pravde, koju su činili predstavnici ministarstava pravde, unutrašnjih poslova i zdravlja, Republičkog javnog tužilaštva, Vrhovnog kasacionog suda, Državnog pravobranilaštva, i grupa roditelja dece izradila je Nacrt zakona, koji je usvojila vlada i prosledila skupštini. Zbog formiranja nove vlade predlog je povučen iz procedure. Verujemo da će nova vlada uskoro usvojiti taj nacrt i proslediti ga poslanicima na usvajanje – kažu u Ministarstvu pravde.

U Ministarstvu još kažu da je Savet Evrope dao pozitivnu ocenu na njihov Nacrt i da je usvojena većina preporuka SE. Roditelji, međutim, nisu zadovoljni. Iako međusobno podeljeni, oni se slažu u jednom – ne žele obeštećenja za svoju decu za koju sumnjaju da su nestala, već hoće istrage.

– Ministar Stefanović je dva puta urgirao da sve relevantne institucije daju predstavnika u nezavisnu komisiju, u kojoj bi roditelji i krvni srodnici bili partneri u istragama. Tražićemo od ministra da obelodani ko nije dao svoje predstavnike i opstruisao rad komisije. Zasada znamo da kandidate nije dalo Republičko tužilaštvo – kaže Radiša Pavlović iz Udruženja.

On dodaje da donošenje zakona pre nezavisnih istraga, koji guraju „Jukom“ i „Astra“, ne žele svi roditelji nestale dece. Takođe navodi da su prikupili dovoljno dokaza da je u pitanju organizovani kriminal krađe beba, i da postoje zakonski uslovi da se komisija formira.

novosti.rs

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime