ŠKOLUJTE SE U NEMAČKOJ BESPLATNO!

0

Na državnim univerzitetima u celoj Nemačkoj, od školske 2014/15. godine, ukinute su školarine za osnovne studije, što važi i za strane studente. Pored toga, nemački univerziteti pružaju šansu koja retko gde postoji – da po završetku studija nađete posao i da živite i radite u gradu u kome ste studirali.

Zato je najbolje da odmah krenete sa upoznavanjem sistema kako zaraditi novac u Nemačkoj, najpre kroz studentske poslove. Tako ćete lakše da podmirite troškove svog boravka i spremniji da nađete zaposlenje nakon diplomiranja. Naravno, pre svega je bitno da odaberete pravi studijski program, u čemu mogu da vam pomognu USC obrazovni konsultanti, kako biste što bolje iskoristili prednosti studiranja u inostranstvu.

Studijski programi u Nemačkoj

U Nemačkoj je za 2015. predviđeno 617 studijskih programa. Među najpopularnijima su svakako TU 9 univerziteti, to jest tehnički univerziteti: RWTH Aachen, TU Berlin, TU Braunschweig, TU Darmstadt, TU Dresden, Leibniz Universität Hannover, Karlsruhe Institute of Technology, TU München i Universität Stutgart.

Međutim, ništa manje nisu zanimljivi ni oni koji nude obrazovanje u društvenim naukama. Neki od njih imaju i programe za studije na kojima se školuje svega nekoliko stručnjaka za određenu oblast u celom svetu. Nemačko visoko školstvo je poznato po visokim akademskim standardima i kvalitetu predavanja, tako da je takva diploma dobra ulaznica za dalju karijeru.

Troškovi života u Nemačkoj

Studentima u Nemačkoj je potrebno oko 800 evra mesečno za sve troškove. Najveći izdatak za studente je plaćanje smeštaja, i zavisno od grada može da iznosi i preko 300 evra. Najpovoljni su naravno studentski domovi, u kojima ima oko 180.000 mesta, a i nalaze se u blizini univerziteta. Mesta u domovima dodeljuje Savez studenata i veoma je bitno pravovremeno konkurisanje

Popularan način stanovanja za studente u Nemačkoj je deljenje stanova. Svako ima svoju sobu, a ostale zajedničke prostorije se dele, kao i troškovi za telefon, Internet i komunalije. Iznajmljivanje stana samo za sebe je najskuplje, a oglasi sa ponudama se nalaze u lokalnim medijima, a mogu u tome da pomognu i lokalna stambena udruženja.

Studentski poslovi u Nemačkoj

Strani studenti u Nemačkoj imaju nešto manji obim mogućnosti za rad uz studije u odnosu na domaće studente. Zakonodavstvo Evropske unije dozvoljava da strani studenti (iz zemalja izvan EU) rade samo 120 dana punog radnog vremena ili 240 dana pola radnog vremena bez radne dozvole. Od ovoga su izuzeti studentski sporedni poslovi na univerzitetu, gde mogu da rade tokom cele godine, maksimalno 15 sati u nedelji.

Sezonski studentski poslovi kao ispomoć u nemačkim kompanijama mogu da se nađu kroz posredovanje službi za zapošljavanje i saveza studenata. Veliki broj poslova se nudi i u oglasima u dnevnim novinama i na Internetu.

Naravno, za bilo koju vrstu radnog angažmana studenata u Nemačkoj treba strogo da se poštuju zakonski propisi, jer u suprotnom može da usledi proterivanje iz zemlje. Za zaradu od svih poslova, pa i studentskih, mora da se na kraju godine podnese i poreska prijava.

Boravišna dozvola u Nemačkoj

EU Blue Card je boravišna dozvola, namenjena visokoobrazovanim imigrantima, koja im daje pravo na život i rad u Nemačkoj. Istovremeno, na osnovu zakonu o prebivalištu, pobolјšani su uslovi za zaposlenje stranih studenata nakon završetka studija na nemačkim univerzitetima. Apsolventi imaju pravo da 18 meseci traže odgovarajući posao.

(www.studiranjeunemackoj.rs)

Prethodni tekstPROTIV BORCA ŠIMAC (NE)IGRA, ARSENIJEVIĆ POD SUSPENZIJOM
Sledeći tekstUHAPŠEN RAZBOJNIK IZ ,,ALFE,,

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime