SKANDAL U TEHNOLOŠKOJ ŠKOLI – KO JE KRAO NAKNADE OD PORODILJA I KOLEGA?

1

Budžetski inspektor utvrdio je niz nepravilnosti u finansijkom poslovanju Tehnološke škole u Paraćinu. Najveća nepravilnost tiče se isplate porodilja koja se, uprkos redovnoj isplati iz budžeta u ove namene, vršila na nepoznati račun koji ne pripada ni jednoj od porodilja u ovoj školi. Takođe, slična je situacija sa isplatom naknade za prevoz zaposlenima, kojima je novac zakidan.

„Mi smo na razne naćine dobijali pritužbe kako opština ne ispunjava sve obaveze u Tehnološkoj školi na način da ne isplaćuje prevoz radnika na vreme, da ne isplaćuje ažurno naknadu za porodiljsko bolovanje kao i da te naknade kasne po više meseci. Zaposleni su tvrdili da se radi o propustu u radu opštinskih službi. Medjutim, uvidom u stanje mi smo utvrdili da je uvek isplaćivan onoliki iznos sredstava koliki je bio trebovan od strane Tehnološke škole. Mi smo isplaćivali onoliko koliko je traženo. Medjutim, primedbe su se nastavile i ove godine Tehnološka škola je bila obuhvaćena proverom budžetske isnpekcije. Ovde imamo spise u kojima se vidi da škola malom broju zaposlenih isplaćuje za prevoz više nego što je obračunato, a većini radnika te iznose umanjuje dok nekima ne isplaćuje ništa. To je prva ozbiljna nepravilnost. Kako izgleda godinama je svakog meseca radnicima zakidano od 15 do 30 hiljada dinara, tako što su većini naknade umanjivane za 500 do 1000 dinara, dok nekima nisu ni isplaćivane. U slučaju avgusta 2018.god. s druge strane direktoru Dejanu Nešiću obračunat je prevoz na 1800 dinara, a isplaćen mu je višestruko veći iznos.

Druga ozbiljna nepravilnost tiče se porodiljskog bolovanja a zapravo uvidom u finansije vidimo da je opština uplatila celokupan iznos. Šta se dešavalo? Kada opština uplati novac za porodilje škola uredno obračuna i plati porez, a novac umesto porodiljama bude uplaćen na nepoznati račun koji ne pripada ni jednoj od porodilja, dok je porodiljama objašnjavano da „uplata kasni zbog neažurnosti opštine“. Možemo neformalno u ovom trenutku da zaključimo da je Tehnološka škola godinama manje uplaćivala od zakonskog iznosa za prevoz a umesto na račun porodiljama, škola je novac prebacivala na nepoznat račun, dok su novac porodilje dobijale sa više meseci zakašnjenja.“ rekao je predsednik Opštinskog veća i opštine Paraćin, Saša Paunović.

Protiv odgovornih lica Tehnološke škole u Paraćinu podnesena je krivična prijava zbog sumnje da je nenamenski trošila novac.

„Šef računovodstva vrši obračun tih podataka i računa, a i ja nisam znao za to niti mogu da sve pratim, svaki račun i kome se šta uplaćuje“ rekao je Dejan Nešić, direktor Tehnološke škole ne osporavajući nalaz budžetskog inspektora. Nešić je inače veoma aktivan ispred Srpske napredne stranke u ovom gradu i predsednik je Saveta za školstvo u Paraćinu.

 

(Medijski sadržaj je nastao realizacijom projekta „Paraćin iz svakog ugla“ koji sufinansira opština Paraćin)

Prethodni tekstKategorisana seoska domaćinstva u Jagodini – MORAVA GARDEN
Sledeći tekstJagodinski biciklisti poslali važnu poruku ženama – Budi brža od kancera

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime