SAVAMALA: NAREĐENJE STIGLO IZ VRHA POLICIJE

0

Zaštitnik građana Saša Janković utvrdio je kontrolom da Policijska uprava za Grad Beograd nije blagovremeno i efikasno postupala po prijavama građana kada je organizovana grupa uniformisanih i maskiranih lica rušila objekte u Hercegovačkoj ulici u noći 25. aprila.

U njegovom izveštaju navodi se da je pomenuta grupa učinila niz dela protiv prava građana na slobodu i bezbednost, nepovredivost fizičkog i psihičkog integriteta i imovinu. Tako je, kako se navodi, prekršeno pravo oštećenih građana i na zakonit i pravilan rad organa javne vlasti nadležnog da ostvaruje i unapređuje bezbednost građana i imovine, pruža podršku vladavini prava i obezbeđuje ostvarivanje Ustavom i zakonom utvrđenih ljudskih i manjinskih prava i sloboda.

„U ranim jutarnjim časovima 25. aprila, organizovana, motorizovana grupa od više desetina crno uniformisanih lica pod fantomkama, opremljenih teleskopskim palicama i snažnim baterijskim lampama, privremeno je, na oko dva časa, preuzela faktičku vlast nad delom Beograda poznatim kao Savamala. U ulici koju su zaprečile dve radne mašine, oni su primenom i pretnjom primene fizičke sile, drsko i nasilnički, izvlačili građane iz objekata i automobila, oduzimali im lična sredstva komunikacije, sputavali im kretanje, čak i gledanje u crna vozila bez registarskih tablica koja su patrolirala krajem, pretresali automobile i objekte, odneli dva pištolja i lovačku pušku koje su zatekli u jednoj kancelariji, odneli video-zapise sa kamera za obezbeđenje, pretili zatečenim građanima da nikome ne kažu šta se desilo. Svojom aktivnošću raščistili su od ljudi i obezbedili rušenje više objekata koje je sprovedeno pomoću nekoliko radnih mašina“, navodi u izveštaju zaštitnik građana.

Po odlasku grupe maskiranih ljudi, čim su ponovo mogli da komuniciraju i slobodno se kreću, više građana je, kako navodi Janković, pozvalo dežurnu službu Policijske uprave za Grad Beograd, a neki su peške otišli u Policijsku stanicu Savski Venac. Svi su prijavili događaje u kojima se stiču obeležja krivičnih dela za koje se goni po službenoj dužnosti.

„Umesto da hitno preduzmu sve propisane i potrebne mere i radnje radi sprečavanja mogućnosti daljeg ugrožavanja bezbednosti građana i imovine, potrage za licima i obezbeđenja i pregleda mesta događaja, operateri dežurne službe Policijske uprave za Grad Beograd, posle konsultacije sa nadređenima, upućivali su građane da se obrate Komunalnoj policiji i Sekretarijatu za inspekcijske poslove Gradske uprave Grada Beograda, iako su znali ili bili dužni da znaju da su ti organi nenadležni da postupaju po prijavama građana te vrste. Građani tvrde da su zvali broj Komunalne policije koji su dobili od operatera dežurne službe PU za Grad Beograd i da su ih odatle upućivali nazad na policiju, što je i pravilno. Načelnik Komunalne policije službeno je izjavio u ovom postupku, međutim, da ni jedan građanin tu noć nije zvao Komunalnu policiju“, ističe Janković, navodeći da će zakonitost i pravilnost postupanja Komunalne policije Grada Beograda biti ispitan u posebnom postupku.

Janković navodi da je policijska stanica Savski venac, u koju je fizički došao jedan od oštećenih, vratila na lice mesta sa patrolom koja nije obavila uobičajene i potrebne policijske poslove i zadatke.

„Navedeni propusti u radu organa i službenika policije nisu rezultat propusta pojedinca, već su očigledno organizovani i sprovedeni u okviru ranije pripremljenog plana i izdatih naloga. Policijski službenici i starešine, uključujući načelnika Policijske uprave za Grad Beograd i vršioca dužnosti direktora policije, nisu znali, ili nisu smeli da identitet nalogodavca ili nalogodavaca saopšte ovom organu“, ističe Janković u svom izveštaju. On navodi da Policijska uprava za Grad Beograd nije ispunila zakonsku obavezu da dostavi sve podatke kojima raspolaže.

„Umesto toga, neki podaci su stavljeni na raspolaganje bez odlaganja; za neke je u Policijskoj upravi tvrđeno da ne postoje, a ovaj organ ih je našao među predatim materijalom; za neke je tvrđeno da postoje, a nisu dati na uvid niti naknadno dostavljeni niti je verovatno da postoje. Pojedine starešine dale su neistinite izjave, pokušavajući da odgovornost za propust prebace na najniže izvršioce – u postupku je činjenično utvrđeno da su govorili neistinu. Uskraćivanje, odnosno davanje neistinitih podataka deo je napora da se zataška prava priroda ovog slučaja“, zaključuje Janković.

Naređenje stiglo od vrha policije

U prisustvu predstavnika Policijske uprave preslušani su svi tonski zapisi razgovora građana i policijskih službenika Dežurne službe Policijske uprave za Grad Beograd preko tel. broja 192, a koji su se odnosili na sporne događaje od jutra 25. aprila. Preslušani su tonski zapisi tri razgovora za koje su predstavnici kontrolisanog organa izjavili da su jedini koji su se odnosili na sporne događaje u Savamali te noći.

Deo izveštaja zaštitnika građana o dešavanjima u Savamali objavljujemo integralno:

U prvom pozivu, koji je prema navodima predstavnika policije bio započet u 4.04 časova ujutro, građanin Đ. Đ. izjavio je da su neka nepoznata lica u Hercegovačkoj ulici br. 4, na Savskom vencu, vezala radnika obezbeđenja i počela da ruše objekte. Potom ga je dežurna policijska službenica upitala: „Je l’ to Beograd na vodi?“, na šta je Đ. Đ. potvrdno odgovorio, a dežurna službenica ga je zamolila da sačeka momenat. Po navodima predstavnika Uprave, ovaj poziv se u tom trenutku prekinuo.

U drugom pozivu, koji je prema navodima predstavnika policije bio započet u 4.08 časova ujutro, građanin Đ. Đ. izjavio je da je jedan sat ranije tridesetak lica uhvatilo radnika obezbeđenja, vezalo ga i oduzelo mu telefon, na šta je dežurna policijska službenica izjavila: „Vezali ga? Nije bila prijava ta. Je l’ to za E. E.?“, na šta je Đ. Đ. izjavio da se ne radi o tom slučaju, već da je reč o događaju u Hercegovačkoj ulici br. 4. Na pitanje dežurne policijske službenice o kom je broju reč u Hercegovačkoj ulici, Đ. Đ. je odgovorio i rekao da je tridesetak lica sa maskama vezalo radnika obezbeđenja objekta, otela mu telefon i počela bagerima da ruše objekte u Hercegovačkoj br. 4. Na reči dežurne policijske službenice: „Čekajte, bila je prijava kod Gazele mosta“, Đ. Đ. je izjavio da ne zna za to i ponovio da se ovaj događaj desio u Hercegovačkoj br. 4. Dežurna policijska službenica je potom ponovila Đ. Đ. navode da je jedno lice bilo vezano, na šta se Đ. Đ. nadovezao i ponovio da su ta ista lica bagerima počela da ruše objekte. Na pitanje dežurne policijske službenice da li je sad pušten (odvezan), Đ. Đ. je odgovorio da je pušten, ali da su objekti porušeni. Nakon što je još jednom konstatovala da je reč o događaju u Hercegovačkoj br. 4, dežurna policijska službenica je Đ. Đ. zamolila da ostane na vezi. Nakon toga, ona je Đ. Đ. obavestila da joj je nadređeni rekao da se obrati Komunalnoj policiji Grada Beograda i Skupštini grada Beograda, i na kraju građaninu Đ. Đ. izdiktirala broj telefona Komunalne policije.

U trećem pozivu, koji je prema navodima predstavnika kontrolisanog organa bio započet u 4.13 časova ujutro, Đ. Đ. od dežurne policijske službenice je zatražio da njegov poziv bude prebačen u Policijsku stanicu Savski venac, na šta mu je dežurna službenica odgovorila: „Savski venac… ne možemo da Vas prebacimo. Naređenje od vrha policije je da Vam damo Komunalnu policiju, kao što Vam je koleginica dala.“ Đ. Đ. je na to izjavio: „Evo sad ja Komunalnu policiju zovem, oni upućuju i kažu da to nije njihov problem i kažu da je to problem policije“. Nakon toga dežurna službenica je izjavila da će pitati još jednom šefa i pozivaoca zamolila da ostane na vezi, uz upozorenje da se razgovor snima. Nakon toga, ona je pozivaocu izjavila sledeće: „Gospodine, javićemo mi nadležnima, pa će vas neko obavestiti na ovaj broj.“

Dalje je zatraženo da se preslušaju tonski zapisi razgovora između dežurnih policijskih službenica i šefa smene Dežurne službe, na šta su predstavnici kontrolisanog organa izjavili da se ti razgovori ne snimaju, po nalogu Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Preslušavanjem audio snimaka razgovora koje su predstavnici beogradske policije na kompakt-disku predali predstavnicima Zaštitnika građana, utvrđeno je ipak da postoje zabeleženi razgovori između dežurnih policijskih službenica i šefa smene Dežurne službe Policijske uprave za Grad Beograd, u kojima su ga policijske službenice blagovremeno obavestile o primljenim obaveštenjima koja su ukazivala na radnje koje predstavljaju krivična dela, između ostalog i dela protivpravnog lišenja slobode na području Savamale. Na audio snimku poziva koji je tokom nadzora preslušan kao drugi po redu, pored razgovora između Đ. Đ. i dežurne policijske službenice koji je preslušan tokom nadzora, čuje se i razgovor dežurne policijske službenice i lica kojem se ona obraća rečima: „Šefe, imamo još jedan poziv iz Hercegovačke br. 4, ovo je nešto novo. Poziva Đ. Đ. i kaže da su njegovog radnika vezali jedno sat vremena i oduzeli mu telefon da nikoga ne poziva i opet su srušili neke objekte kod Hercegovačke broj 4.“ Na pitanje tog lica gde je to, operaterka je ponovila: „Hercegovačka br. 4, Savski venac. To je ono Beograd na vodi, šefe“ i upitala: „Isto da postupim kao što je bilo i sa onim?“, nadređeni joj je odgovorio: „Tako je“.

Na snimku poziva koji je tokom nadzora preslušan kao treći po redu, pored razgovora između Đ. Đ. i dežurne policijske službenice koji je preslušan tokom nadzora, čuje se i razgovor dežurne policijske službenice i lica kojem se ona obraća rečima: „Šefe, Bilja, samo jedna pomoć. Ovo što mi Ivana javila, ovaj što je vezan dole… Zove Komunalnu, odbili su ga. Je l’ ništa da mu ne dajemo, ništa?“, i koje odgovara: „Pa ništa.“ Nakon što je dežurna službenica ponovila da je Komunalna policija „odbila“ pozivaoca i da on „sad zove ovde da pita šta da radi“, nadređeni ju je upitao: „Pa čekaj, je l’ su ga pustili? Je l’ još vezan?“, a dežurna policijska službenica mu je odgovorila: „Vezan je, vezan je, da.“ Nakon toga je nadređeni dežurnoj službenici odgovorio: „Vezan je, a, aj javiću ti“, a zatim se upitno obraća nepoznatom sagovorniku sa „Goranče…“.

danas.rs

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime