SADA I NAUČNICI TRAŽE OSTAVKU VERBIĆA

0

Sidikat nauke održao je protestnu šetnju do Vlade Srbije i Ministarstva prosvete, jer su, kako navode, nezadovoljni svojim statusom u državi. Da „ministar nauke ne prepoznaje nauku u svom resoru“, poruka je okupljenih naučnih radnika.

Predsednica Sindikata zaposlenih u naučno-istraživačkoj delatnosti Đurđica Jovović rekla je da status naučnih radnika treba da bude rešen, kako zaposleni u toj delatnosti ne bi više bili „trošak“ države.

„Glavni razlozi današnjeg protesta isti su kao i 2013. godine. Tražimo da se ne finansiramo projektno iz stavke specijalizovane usluge, koju svako ministarstvo koristi za troškove reprezentacije i putovanja, dok naše ministarstvo tu vidi zarade za naš naučno-istraživački rad“, kazala je Jovovićeva.

Kako je navela, zaposleni u naučno-istraživačkoj delatnosti traže i da budu izjednačeni sa svojim kolegama na Univerzitetu i da dobiju institucionalno finansiranje na osnovu koga bi imali „zagarantovanu platu“.

„To je problem koji nas decenijama muči ali niko nije imao snage, znanja ili para da ga reši. Objavljujemo radove u međunarodnim časopisima, prepoznaje nas međunarodna javnost, ali ne i naš ministar. Pozivali smo ga u više navrata na sastanke, ali je on te pozive ignorisao, rekla je predsednica Sindikata.

Ona je istakla da je Verbić sa saradnicima imao 18 meseci da donese novu strategiju, zakon i da na vreme raspiše novi konkursni period, dodavši da „sve rade u poslednjem momentu“.

„Rečeno nam je da moraju da objave konkurs u decembru što je za nas strašna činjenica jer ne znamo sa čime ulazimo u 2016. godinu. Nema konkursa, zakona, strategije. Nacrt koji sada vidimo je zastrašujući, u prvom delu piše šta nisu uradili a u drugom navode da ce kriterijumi biti stroži“, kazala je Jovovićeva.

Ona je dodala da se to odnosi na sve istraživače, jer se projektni ciklus završava 31. decembra 2015. godine.

„Budućnost nas koji radimo u institutima je neizvesnija, jer će naše kolege na fakultetima dobijati plate iz prosvete. Oni znaju za šta rade, a mi ne znamo“, kazala je Jovović.

Upitana zašto protestu ne prisustvuje veći broj naučnih radnika, Jovovićeva je ocenila su zaposleni u toj oblasti „elita ove zemlje“ i da ih je „sramota“ da na ulici traže ostvarivanje prava.

„Protest su podržali predstavnici 40 instituta, ali ljude je malo sramota da izađu na ulicu. Na to nas je naterala nezainteresovanost ministra Verbića za naučni sektor u svom resoru. Današnji protest treba da ga opomene i pozove da shvati da postoji nas 6.000 zaposlenih, od čega 3.600 istraživača u 50-ak akreditovanih instituta“, rekla je ona.

Učesnici protesta nosili su transparente na kojima je pisalo „Nećete nas oterati sa ovih prostora kao Nikolu Teslu“, „Naučni rad vodi u glad“, „Hoćemo zakon nećemo milostinju“.

N1

Prethodni tekstU HILL HOTELU NOVOGODIŠNJA PROSLAVA ZA FIRME, KOLEKTIVE, SINDIKATE…
Sledeći tekstKIŠA I SUSNEŽICA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime