RUSI DOLAZE – RUSSIA TODAY (RT)

0

Ovih dana očekuje se otvaranje prvog ruskog medija, zvaničnog predstavništva holdinga „Rosija sevodnja”, koje će u početku obuhvatiti internet portal i radiostanicu. Prema najavama, zaposlenje će ovde naći tridesetak novinara i medijskih radnika. Ljubinka Milinčić, glavni urednik „Rosija sevodnja” u Srbiji, kaže da smo u ovom trenutku, zahvaljujući činjenici da veliki broj naših medija pripada strancima, u situaciji da najčešće čujemo samo jednu stranu kada je reč o događajima u svetu.

– Kada su nas učili novinarstvu, uvek su nam govorili da obavezno treba čuti dve strane. Većinu vesti dobijamo preko zapadnih agencija i taj prostor druge strane, koji je neophodan da bi se dobila jasna slika, prilično je nepopunjen. To je razlog što je Rusija odlučila da u 29 zemalja otvori predstavništvo informativnog medija koji se zove Rosija sevodnja i predstavlja sajt i radiostanicu – kaže iskusna novinarka.

„Rosija sevodnja” je nastala od tri informativne kuće, podseća Milinčićeva. Ukazom predsednika RF rasformirani su agencija RIA Novosti i radio Glas Rusije.

– Stvoren je holding u kome su televizija Raša tudej, agencija Rosija sevodnja, kao i novi radio, sve pod zajedničkim nazivom „Rosija sevodnja”. To je odraz potrebe da se predstavi svoj stav, svoje gledište, posebno u današnje vreme, kada se Rusija našla u poziciji da joj se prosto ne da reč u svetu. Umesto da se razgovara s Rusijom o problemima koji se nje i te kako tiču, ona se, korak po korak, isključuje iz mnogih svetskih tokova, uključujući i informativne. Danas imamo situaciju da australijski premijer Abot izjavljuje da će na sastanku G-20 uhvatiti za revere ruskog predsednika Putina kako bi ga naterao da se sprovede istraga o padu malezijskog aviona iznad Ukrajine. A činjenica je da upravo Rusija od samog početka jedina dosledno insistira da se ta istraga obavi i postavlja niz pitanja na koja treba odgovoriti da bi se došlo do istine. O tome se u svetu gotovo i ne zna – objašnjava glavni urednik „Rosija sevodnja”.

U planu je da do Nove godine u Srbiji počne sa radom sajt, a da u prvoj polovini sledeće punom snagom da proradi i radio.

– To će biti ozbiljan informativni sajt koji će pokrivati oblasti koje su interesantne srpskom čitaocu i slušaocu radija. To su i političke teme, kultura, ekonomija, društvo, i sve čime se bave ozbiljni mediji. Verovatno ćete reći da je definicija našeg cilja banalna, ali druge nema: trudićemo se da radimo na jedini pravi način, onako kako bi svi trebalo da rade, rukovodeći se principima objektivnosti, profesionalnosti, istinitosti. Ništa više i ništa manje – napominje Milinčićeva. Naša sagovornica ne očekuje da će se desiti epohalne promene, ali će se videti i druga strana medalje i time popuniti postojeća praznina.

– Druga strana postoji, ali je niko ne pita za mišljenje. Treba da izbegavamo crnobelo informisanje, jer u životu nikad ništa nije crnobelo. Veoma sam iznenađena reakcijom nekih krugova kod nas, koji su informaciju o otvaranju ruskog radija doživeli kao da dolaze ruski tenkovi ili rakete. Radio i sajt, pa i televizija, imaju vrlo lepu osobinu, a to je da, ako se nekome ne dopadaju, može da ih isključi. Ali, oni pružaju i šansu onima koji žele da znaju više, da pročitaju, čuju i vide. A takvih je, koliko vidim po reakcijama, zaista mnogo – kaže glavni urednik „Rosija sevodnja” u Srbiji Ljubinka Milinčić.

UNS

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime