Ristić: Srbija „žrtvovana zemlja“?

0

Profesor Šumarskog fakultete Ratko Ristić upozorio je danas da su istažne radnje u okolini Loznice i Valjeva o ispitivanju rezervi litijuma probni balon za celu Srbiju, jer su te rezerve prisutne i u Gornjem Milanovcu, na teritoriji Čačka, Požege, Rekovca, Jagodine, a naveo je da je na 60 lokacija je izdato istražno pravo za litijum, piše Danas.

Nažalost, forma u kojoj se litijum nalazi u ovim overenim rezervama u Srbiji je u jadaritu koji je jedinstven kao mineral, ali je najgora moguća forma koja sadrži litijum, bor i još neke atraktivne elemente i hemijsko-tehnološki procesi koji bi se primenili doveli bi do potpune devastacije prostora, ukazao je Ristić u izjavi televiziji N1.

Kako je objasnio, pre samog procesa bi trebalo ukloniti ogromne površine kvalitetnog zemljišta i šuma i raseliti lokalno stanovništvo, i tu se postavlja pitanje ko je nosilac suvereniteta u Srbiji, da li građani i država, ili profitni interesi stranih kompanija.

Ristić je podsetio da je pre nekoliko meseci bio skup u Lukovcu kod Valjeva, gde se tokom istražnih radova izlila jedna bušotina i višestruko su povećane koncentracije litijuma, arsena, bora u vodi, zbog čega je došlo do uginuća stoke i narušavanja zdravlja domaćina u čiji bunar je prodrla ta voda.

On je upozorio da treba imati na umu činjenicu da svi iz Evrope koji govore o tome da Srbija treba da koristi svoje potencijale, nama namenjuju ulogu moderne kolonije, pa je čak artikulisan termin – „žrtvovana zemlja“.

To koriste brojni evropski političari, a sekretar za unutrašnju trgovinu EU Tijeri Breton govori o tome da Evropa po svaku cenu treba da iskoristi sve svoje potencijale, često i na uštrb nekih ekoloških standarda. Postavlja se osnovano pitanje zašto bi Srbija pothranjivala industrijske i profitne interese bogatih evropskih kompanija, koje isti taj litijum imaju i u Engleskoj, i u Nemačkoj, i u Francuskoj, Finskoj i Portugaliji, upitao je Ristić.

 

Printskrin Dnevnik NewsmaxAdria

 

Prethodni tekstOd 1. decembra skuplja registracija vozila
Sledeći tekstU toku je postupak primene oportuniteta za trovača tri vlasnička psa

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime