Rešenje za bubašvabe: Kako ih brzo eliminisati iz vašeg doma

0

Već sama reč „bubašvaba“ izaziva nelagodu kod mnogih. Međutim, ukoliko ugledate bubašvabu u svom stambenom prostoru, nema potrebe za panikom! Ovi neželjeni posetioci su zapravo mnogo učestaliji nego što biste pretpostavili. Bubašvabe predstavljaju jednu od najuobičajenijih vrsta napasnika u domovima širom naše zemlje.

 

Jednom kada se nastane u vašem prostoru, eliminacija bubašvaba postaje izazovan zadatak. Na sreću, postoji efikasno sredstvo protiv bubašvaba koje vam je na raspolaganju i koje vam može olakšati ovaj problem. 

 

Najbitnije je da reagujete odmah, s obzirom na to da ovi neželjeni stanari mogu izazvati alergije i širiti bolesti.

Zašto bubašvabe biraju vaš dom?

Prvi susret s bubašvabama u kuhinji, dok jedna žuri da se skloni ispod vašeg frižidera, može biti iznenađujuć. Možda ćete se zapitati zašto su se bubašvabe naselile baš u vašem domu. Međutim, prisustvo ovih insekata ne zači automatski da je vaš dom neuredan.

 

Bubašvabe mogu izabrati vaš dom iz nekoliko razloga, među kojima su:

  • Ekstremne vrućine koje mogu podstaći bubašvabe da potraže hladnije okruženje.
  • Hladnoća koja ih može naterati da traže utočište na toplijim mestima.
  • Dostupnost hrane, uključujući otpad iz kontejnera, pokvareno voće i hranu za domaće životinje.
  • Obilje vegetacije, kao što su hrpe lišća, slojevi malča ili četine borova, blizu vaše kuće.
  • Visok nivo vlažnosti usled curenja vode iz slavina i cevi u kupatilima i kuhinjama.

Da li bubašvabu treba zgaziti?

Naići na bubašvabu u domu često izaziva instinktivnu želju za njenim brzim uklanjanjem, obično gaženjem. Međutim, stručnjaci iz Eko-Protect 011 savetuju protiv ovakve metode eliminacije. 

 

Bubašvabe su, kroz milione godina evolucije, razvile neverovatnu otpornost i sposobnost da izdrže ekstremne udarce, čak i one koji su do 900 puta veći od njihove telesne mase. 

 

Osim toga, gaženje bubašvabe može imati neželjene posledice, kao što je oslobađanje oleinske kiseline, koja privlači druge bubašvabe. Ova pojava nije rezultat solidarnosti među njima, već instinkta za preživljavanjem tako da ćete gaženjem umesto da smanjite njihov broj, nehotice privući još više bubašvaba.

 

S obzirom na njihovu izuzetnu sposobnost preživljavanja u teškim uslovima, ne treba se oslanjati samo na strategiju izgladnjivanja u borbi protiv bubašvaba. Naime, one mogu izdržati bez hrane do mesec dana, a u odsustvu iste, spremne su na kanibalizam – konzumiranje svojih mladih i jaja – kako bi opstale. 

 

Zbog toga je važno razmotriti druge, efikasnije metode za ubijanje bubašvaba.

Kako da se  momentalno rešite bubašvaba?

Iako dugoročno rešenje za bubašvabe obično zahteva profesionalnu intervenciju, postoji nekoliko metoda koje mogu pružiti brzo olakšanje od ovih dosadnih insekata. Dakle, dok čekate dezinsekciju bubašvaba, možete iskoristiti nekoliko kućnih sredstava za privremeno ublažavanje situacije.

 

Evo nekoliko efikasnih recepata za trenutno suzbijanje bubašvaba koji koriste sastojke koji su većinom dostupni u vašoj kuhinji ili lako nabavljivi na tržištu:

 

  • Soda bikarbona i crni luk: Naseckajte šaku crnog luka i pospite ga sodom bikarbonom kako biste pripremili zamku za insekte. Ovo postavite na područja gde se često pojavljuju bubašvabe ili tamo gde vole da se hrane. Iako ova metoda nije uvek garantovano efikasna, često daje rezultate.

 

  • Kolači za bubašvabe: Za pripremu ovih privlačnih, ali opasnih kolača, treba vam samo 20 minuta vremena i sledeći sastojci: ½ šolje šećera, ½ šolje brašna, ½ šolje masti, i ½ šolje praha borne kiseline. Važno je pripremiti ih na mestu koje nije uobičajeno za pripremu hrane i koristiti lateks rukavice.

 

  • Vazelin: Stavite malu količinu mamca na dno prazne staklene tegle, poput gela protiv bubašvaba, i ravnomerno nanesite vazelin na unutrašnjost tegle. Bubašvabe će lako ući, ali teško će izaći.

 

  • Lovorov list: Miris lovora odbija bubašvabe od ulaska u ormare, ormariće i kuhinjske prostore. Kombinujte ga s temeljnim čišćenjem za najbolje rezultate.

 

  • Klopka od plastične boce: Odsecite vrh prazne plastične boce i napunite donji deo nečim što privlači bubašvabe, poput šećera ili smeše kafe i šećera. Obrnite gornji deo boce i postavite ga unutar donjeg dela kako biste napravili oblik levka. Ove zamke postavite po kući i proveravajte nakon nekoliko sati da vidite koliko insekata je uhvaćeno.

Zaključak

Bubašvabe su čest problem u domovima širom zemlje, ali ne morate paničiti ako ih primetite u svom domu. Važno je brzo reagovati kako biste sprečili alergijske reakcije i širenje bolesti. Postoji nekoliko faktora koji mogu privući bubašvabe u vaš dom, uključujući ekstremne temperature, dostupnost hrane i visoku vlažnost.

 

Iako je instinktivna reakcija zgaziti bubašvabu, to može biti neefikasno i čak kontraproduktivno, jer bubašvabe mogu privući druge svojom otpadnom materijom. 

Umesto toga, preporučuje se korišćenje efikasnih kućnih sredstava poput sode bikarbone, kolača za bubašvabe, vazelina, lovorovog lista i klopke od plastčne boce za momentalno suzbijanje infestacije dok čekate profesionalnu dezinsekciju. Ove metode su pristupačne i mogu pružiti trenutno olakšanje od dosadnih bubašvaba.

Foto: https://www.pexels.com/photo/shallow-focus-photo-of-a-madagascar-hissing-cockroach-in-a-plastic-8458812/

Prethodni tekstHapšenje zbog pedofilije u Paraćinu, Trsteniku, Zaječaru…
Sledeći tekstKako da očistite prostorije nakon kućne žurke?

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime