REGISTRUJTE DRONOVE!

0

Zakon o vazdušnom saobraćaju prvi put regulište upotrebu sve popularnijih bespilotnih letelica – dronova. Predviđaju se striktnije kontrole za letelice koje se koriste za snimanje iznad naseljenih mesta.

Zbog drona je prošle godine na utakmici između Srbije i Albanije nastao incident, pošto je stadionom proletela albanska zastava. I dok neki dronove zloupotrebljavaju, Petar Stanojlović ih koristi isključivo za snimanje iz vazduha.

„Pomoću kontrolera upravljamo letelicom, a na monitoru gledamo u prvom licu šta kamera vidi iz vazduha. Radi se o tome da bi let bio što bezbedniji, mi koristimo ekran i pomoću njega znamo šta se vidi“, objašnjava vozač drona Petar Stanojlović.

Upotrebu bespilotnih letelica država je zakonski regulisala. Tako će vlasnici ubuduće morati da registruju letelice na osnovu geometrijskih i letnih sposobnosti, kako bi se utvrdila njihova namena.

„Direktorat će propisati koje to uslove mora da ispuni određena letelica tog tipa da bi bila registrovana, odnosno do kog nivoa i za koje potrebe će moći da se koriste letelice koje se neće registovati“, kaže pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj Zoran Ilić.

Dragan Petrović, vlasnik firme koja se bavi iznajmljivanjem dronova, kaže da ga o zakonu niko nije informisao.

„Za samo snimanje još nismo registrovani, zato što ja još ne znam šta je tu zakon. Mi letimo već par godina, nigde tu nije bilo pitanje gde sme, šta sme, jednostavno od famoznog drona na utakmici se tek priča o tome, do tada niko o tome nije pričao“, kaže Petrović.

N1

http://rs.n1info.com/a62427/Sci-Tech/Vlasnici-dronova-moraju-da-registruju-svoje-letelice.html

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime