SASTOJCI ZA ĆUFTE
500 g mlevenog mesa
1 glavica crnog luka
1 kašičica soli
1/4 – 1/2 kašičice bibera
1 kriška hleba ili 1-2 kašike prezli
1 jaje
SASTOJCI ZA SOS
4 kašike ulja
2 kašike brašna
1 kašičica slatke crvene paprike
600 ml kuvanog paradajza
400 ml vode
½ kašičice šećera
so po ukusu
PRIPREMA
Hleb natopite u mleku ili vodi i ostavite da omekša. Luk očistite, iseckajte i ispržite na malo ulja. Izmešajte mleveno meso sa začinima, prženim lukom, isceđenim hlebom ili prezlama i jajetom. Mesite rukama dok se svi sastojci ne povežu, a zatim oblikujte 20-ak ćuftica. Svaku ćufticu uvaljajte u brašno, složite ih na tanjir i ostavite u frižideru dok pripremate sos.
Pomešajte kuvani paradajz i vodu. Stavite ulje na ringlu da se zagreje. U toplo ulje sipajte brašno, promešajte žicom, dodajte papriku i još jednom promešajte. Zatim lagano sipajte paradajz izmešan sa vodom neprestano mešajući da se ne bi stvorile grudvice. Dodajte so i malo šećera, promešajte i ostavite sos da prokuva. Nakon toga ubacite ćufte, protresite šerpu da ćufte potonu u sos, smanjite vatru i lagano kuvajte oko pola sata. Povremeno protresite šerpu da se ćuftice ne zalepe za dno.
Služite uz pirinač ili krompir pire.
izvor MEZZE