PUNTOM DO TURSKE ZA 100 EVRA U JEDNOM PRAVCU

0

Ukoliko ovog leta ne znate gde ćete, a dosta vam je autobusa i agencija, i spremni ste na avanturu, dosadila vam i je Grčka i Crna Gora, zašto ne biste kolima krenuli put Turske?

Put kolima do Turske traje između 18 i 20 sati a razdaljina od Jagodine ili Niša do Kušadasija je oko 1.300 km. Ukoliko vozite automobil koji malo troši, gorivo i putarine mogu vas koštati oko 100 evra u jednom pravcu.

„Moj Puno troši u proseku 5.3 litara na 100 km , znači 65 litara u jednom pravcu 65x145din. Plus putarine i trajekt. Putovali smo kroz Bugarsku i tamo nismo imali nikakvih problema. U Sofiji petak popodne treba izbegavati, gužve su zbog radova na putu i na obilaznici i kroz grad. Vinjeta za 7 dana koliko važi je 6 evra, auto put je dobar. Na granici sa Turskom su u toku radovi, a navigacija nas je odvela na stari prelaz pa smo tu izgubili neko vreme. Dakle, treba voditi računa o tome“ kaže Ivan Majstorović.

JEDRENE
Jedrene

Naš sagovornik je sa porodicom na putu ka Turskoj prespavao u gradu Jedrene (Edirne,  tur.),  turskom gradu na tromeđi Turske, Bugarske i Grčke. Glavni grad Otomanskog carstva Jedrene je bio od 1365. do 1453. godine, tj. do pada Carigrada, nakon čega se se prestonica seli u Istanbul.

JEDRENE 3
Jedrene

Jedrene, grad gde je srpska vojska potukla Turke u Prvom balkanskom ratu. Grad je usporen, ostao je kasaba. Prespavali smo u njemu, po ceni od 40 evra za smeštaj četvoročlane porodice sa doručkom, mada može da se nađe i jeftinije, 20 do 30 evra. Putarine kroz Bugarsku su oko šest evra. U Turskoj nisam plaćao putarine, do Kušadasija. U Turskoj je cena za litar benzina 1,6 evra. U Turskoj putevi imaju četiri trake uglavnom“.

Camel kraći na primer košta 7 lira a kurs – za 1 evro dobijate 2,83 lire. Dakle, za jednu paklicu cigareta u dinarima ćete odvojiti oko 300 din. Turska je puna kružnih tokova, semafora i često mislite da ste na auto putu a ustvari niste i nalazite se na regionalnom putu, pa se brzina kretanja i tu ograničava. Celodnevno krstarenje do Nacionalnog parka je 8 evra po osobi. Za ulaz u jedan od najlepših turskih akva parkova „Fantasy“ takođe možete da se cenkate i da spustite cenu na 18 evra za odraslu osobu (inače 25) i 17 za decu (20).

A.M.

RECITE DA STE SMEŠTENI U „JEKTI“

Koristan savet za turiste je da, prilikom cenjkanja i pogađanja treba tražiti spuštanje cene upola. Turski trgovci pitaju u kakvom hotelu ste smešteni da bi procenili da li ste bogatiji ili ne. Potrebno je reći da ste smešteni u hotelu „Jekta“ koji spada u najskromnije.

Prethodni tekstVUČIĆ: SPASILI SMO SRBIJU OD BANKROTA
Sledeći tekstVEČERAS SPEKTAKL U KONČAREVU

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime