PRVA APOTEKA KOJU JE SVILAJNAC IZDAO U ZAKUP, POČINJE SA RADOM

0

Prva apoteka koju je opština Svilajnac izdala u zakup, počinje sa radom u sredu 01.marta.

Opcija iznajmljivanje objekata, privatno-javno partnerstvo ili profesionalni menadžment, to su neka od rešenja za prezadužene državne apoteke. Dugovi tih apoteka prema dobavljačima, krajem 2016. su sa kamatama dostigli 11 milijardi dinara u 25 lokalnih samouprava. S druge strane, zakon ne dozvoljava lokalnim samoupravama da izmiruju te obaveze iz budžeta, nego ostavlja mogućnost da idu na javno-privatno partnerstvo ili izdavanje tih apoteka. U Svilajncu su pronašli model za rešenje problema.

Lokalna samouprava kao vlasnik prostora domova zdravlja je na tenderu iznajmila prostor apoteka, a od novog zakupca tražila da ispuni nekoliko uslova, objašnjava predsednik opštine Predrag Milanović.

Od dela zakupa naplaćenog unapred, izmirili su, kako kaže, dugovanja Doma zdravlja za lekove, a održali su i kompletnu mrežu apoteka na teritoriji cele opštine, uključujući i seoska područja.

“Uslov je bio da budući zakupac mora da iznajmi sve apoteke i da sva mreža funkcioniše sve vreme zakupa, u ovom slučaju na deset godina. Drugi uslov je bio da ljudi koji već rade i koji su zaposleni, mogu da dobiju mogućnost da pređu kod novog zakupca. Ne uslov, nego prosto da imaju prioritet pri zapošljavanju”, objašnjava Milanović.

Predsednik opštine Svilajnac dodaje da su svi radnici koji su radili u nekadašnjim državnim apotekama, prihvatili da pređu kod novog zakupca.

Treći uslov je, kako kaže, bio da se tim novcem razduži Dom zdravlja i da se ne ugrozi njegovo dalje funkcionisanje. “Zato smo tražili da se polovina kirije, dakle za pet godina, plati jednokratno unapred, i to je dovoljna novac da Dom zdravlja može da plati svoje dugove farmaceutskim kućama”, kaže Milanović.

Prethodni tekstU PARKU UČITELJSKE ŠKOLE – „ZAGRLI DRVO, ONO JE NAŠ ŽIVOT“
Sledeći tekstSVILAJNAC OBELEŽAVA BELU NEDELJU

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime