U PARKU UČITELJSKE ŠKOLE – „ZAGRLI DRVO, ONO JE NAŠ ŽIVOT“

1

Park Učiteljske škole u Jagodini predstavlja svojevrsnu zelenu oazu za stanovnike ovog grada. Reč je o Spomeniku prirode, površine 1,67 hektara, koji sada ima 215 stabala i 40 vrsta drveća.

Kako bi Jagodinci u njemu mogli da uživaju punim plućima, Javno preduzeće „Uređenje i osvetljenje“ preuzelo je brigu o parku.

U parku su ispisane i poruke poput ove: „Zagrli drvo, ono je naš život“.

veverica-drvo-park-jagodina-fototanjugdusan-anicic-1487930147-1113329Park je, neretko i na meti vandala, koji kidaju klupe, ostvlju prazne boce pića a ima i špriceva za injekcije, ali i onih boljih ljudi, koji ga čuvaju i opominju ovim grafitom koji je ispisan na zidu zgrade fakulteta. Da u parku, osim ljudi, uživaju i životinje vidi se na ovoj fotografiji, na kojoj veverica sa ogoljenih stabala pozira pred objektivom fotoaparatam jer su već navikle na studente.. Među ostacima biljaka i drveća u „Parku Učitelsjke škole“ je jedan hrast lužnjak star oko 500 godina, jedan platan koji ima preko 116 godna, dva stabla ginko oko 50 godina, 20 stabala lešnjaka visine 30  metara u čijim grozdovima bude po 20 lešnjaka, stablo gloga visoko pet metara, istakao je bivši dekan Fakulteta pedagoških nauka u čijem je sklopu park, Sretko Divljan.

Preduzeće „Uređenje i osvetljenje“ je prošle godine osnovala Skupština grada Jagodine.

Reč je o parku Fakulteta pedagoških nauka koji je jedan od najstarijih u Evropi, osnovan još 1898. godine.

Kroz vreme uništena su brojna znamenita stabla, a od pre nekoliko godina i staklenik botaničke bašte koja je starija od jednog dela Botaničke bašte Beograda i poznata u Evropi.

(EPK/Tanjug)

1 KOMENTAR

  1. Za pocetak valjalo bi da obnove rasvetu u parku i time barem delimicno sprece vecernje skupljanje svakakvih momaka i devojaka. Inace odlican je i poseban u svakom smislu te reci.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime