RUDARI DANAS SLAVE SVOJ DAN

0

U Srbiji se danas obeležava Dan rudara, ustanovljen u znak sećanja na 6. avgust 1903. godine kada su se rudari Semnjskog rudnika kod Despotovca štrajkom izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega, za bolji položaj rudara i skraćenje radnog vremena.

Početak obeležavanja Dana rudara – 6.avgusta, u rudarskoj Resavicu označilo je jutros u šest sati ispaljivanje šest plotuna u Rudniku „Rembas“, najstarijem i najvećem od devet u Javnom preduzeću za podzemnu ekslopataciju uglja (JP PEU).

„To je tradicija koja će trajati dok je rudara, tradicija na koju su navikli i koju očekuju na 6.avgusta, svi rudari i rudarske porodice i svi građani Resavice“, rekao je generalni direktor JP PEU Stevan Dželatović.Plotune su ranije pratili trubački orkestri ulicama Resavice i ispred Doma kulture, a u večernjim satima nastupi najvećih zvezda srpske i jugoslovenske estrade, priseća se Dželatović, koji kaže da 50 godina živi u Resavici i sa tim uspomenama.

Povodom Dana rudara Srbije, 6. avgusta, iz devet rudnika Javnog preduzeća za podzemnu eksplotaciju uglja (JP PEU), svečano je u penziju ispraćen 71 rudar među kojima je sedam žena, izjavio je danas koordinator za informisanje u Sindikatu radnika JP PEU Dragan Simić. Najviše rudara – 20, u penziju je otišlo iz Rudnika „Rembas“. Simić je podsetio da je ovog leta Sindikat JP PEU, poslao na rehabilitaciju u banje i mora 400 rudara, prema preporuci lekara.

Ekonomska situacija je teška, gledamo na svaki dinar, i slavlje je ove godine veoma skromno: folklor, izložbe slika, ispraćaj penzionera, dodao je Dželatović.Obeležavanje Dana rudara, rudari JP PEU počeli su 4.avgusta, takmičenjem rudara u rudarskim disciplinama u Senjskom rudniku, prvoj i najstarijoj jami u Srbiji za koju se kaže i da je začetnik industrijalizacije Srbije.Senjski rudnik se, uz pomoć sredstava Evropske unije, pretvara u Spomen muzej rudarstva, jedinstven u Evropi.

„Kao što sve važne i velike stvari ne mogu da se završe preko noći, i ogroman posao modernizacije rudarstva u Srbiji je proces, ali ono što možemo da vidimo već danas, prilično je ohrabrujuće i otvara veliku perspektivu ovoj profesiji“, naveo je Antić.

Kako je istakao, ne samo da smo na pragu da se velika geološka otkrića i stručno verifikuju, već smo ušli u fazu pregovora o ulaganjima u obalast rudarstva, koja će, siguran je, unaprediti čitave regione u Srbiji i doprineti opštem rastu privrede.

Praznik će biti obeležen po rudnicima širom zemlje, a obeležaavanje je počelo prekjuče u Senjskom rudniku takmičenjem rudara u rudarskoj disciplini pravljenju okvira.

Čestitku rudarima uputio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji je poručio da je njegova i obaveza svih koji rade u Vladi Srbije, da nagoveste nova ulaganja u rudarstvo i da istaknu da su bolji uslovi života i rada rudara i njihova sigurnost izvesni u skoroj budućnosti.

Dan rudara obeležava se u znak sećanja na taj dan 1903. godine, kada je u Senjskom rudniku, počeo „veliki štrajk rudara“. Neposredeni povod štrajku u ovom rudniku, 50 godina posle kopanja uglja u njemu, bilo je „otpuštanje sa posla trojice radničkih aktivista“.Za devet dana štrajka, zapisali su hroničari tog vremena, rudari Senjskog rudnika „izborili su povratak na posao dvojice otpuštenih radnika, skraćenje radnog vremena i besplatan olaj za osvetljenje“.

U svakom od tih razgovora, osim ekonomske isplativosti ulaganja, neizostavno je pitanje zaštite na radu i nivoa sigurnosti rudara, ali i pitanje ekoloških standarda i održivosti projekta, podvukao je ministar.

„Zato verujem u budućnost rudarskog posla u Srbiji i još jednom čestitam Dan rudara, uz tradicionalni pozdrav – srećno“, navodi se u čestitki. Napominjući da je rudarski posao jedan od najtežih, Antić je rekao da se iskreno divi ljudima koji, radeći ovaj težak i naporan posao, nisu samo hranioci svojih porodica, već su pre svega hrabri i odvažni ljudi koji, uprkos napretku tehnologije primenjene u rudarstvu, i dalje trpe velika opterećenja i izlažu se visokom riziku.

Rudarima su njihov dan čestitali v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić i predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović. Grčić je, uz čestitku poručio da rudari zaslužuju posebno uvažavanje i priznanje zbog teškog i opasnog posla koji obavljaju.

„Bez vas, rudara EPS-a, ne bi bilo moguće obezbediti stabilnu i sigurnu proizvodnju uglja i električne energije u Srbiji. Zato će investicije u poboljšanje uslova rada i maksimalnu zaštitu rudara biti prioritet za EPS“, poručio je Grčić.

Orbović je u čestitki poručio da će Sindikat nastaviti borbu za  poboljšanje uslova rada, materijalnog i socijalnog statusa, podizanje životnog standarda, zaštitu životne sredine, te da će još više pažnje i brige posvetiti većoj bezbednost rudara. Obeležavanju Dana rudara na Rudniku, u flotaciji „Rudnik“ prisustvovaće ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

tanjug.rs

Prethodni tekstBESPLATAN KONCERT KVARTETA „DINAMIKA“ U PARAĆINU
Sledeći tekstSTIŽE OLUJA I GRAD

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime