PRIRODNJAČKI CENTAR U SVILAJNCU DOBITNIK NAGRADE „TURISTIČKI CVET“ ZA 2016.GODINU

0

Prirodnjački centar Srbije u Svilajncu, naučno obrazovna ustanova jedinstvena na Balkanu, sa dinosaurusima i dina parkom, posetilo je za godinu dana 90.000 posetilaca. Prirodnjački centar dobitnik je Turističkog cveta za 2016. godinu – nagradu koju dodeljuje Turistička organizacija Srbije.

Ova ustanova sinoć je obeležila 9. septembar, svoj dan, raznim priredbama i drugim sadržajima.

„Za godinu dana ovu ustanovu, koja prestavlja spoj nauke, obrazovanja i turizma, na vrlo specifičan način, posetilo je 90.000 gostiju”, rekla je novinarima na slavlju direktorka centra Irena Dubravac.

Vizija ljudi koji čine tim Prirodnjačkog centra je da stvore „instituciju od nacionalnog značaja koja će postati važan centar nauke, edukacije i zabave”, istakla je Dubravac.

45„Tim stručnjaka radiće na stvaranju zanimljivih naučnih programa, organizaciji stalnih i gostujućih izložbi, kao i na stalnoj inventivnosti i novim sadržajima, kako bi vremenom Prirodnjački  centar, postao naučno zabavni brend Srbije”, obećala je Dubravac.

Svečanosti su počele posle 16 sati, obraćanjem medijima Dubravac i naučnim skupovima: Udruženja „Milutin Milanković”, Društva geomorfologa Srbije, Zeolitskog društva Srbije i Centara za  promociju nauke.

Slavlje je završilo kasno noćas koncertnim programom „Iz operske riznice” Operskog studija FMU Beograd, koktelom, vatrometom, uz prisustvo brojnih zvanica iz javnog života, nauke, obrazovanja i  kulture Srbije.

Prirodnjački centar je otvoren prošle godine, 29.juna, nalazi se šest kilometara od autoputa Beograd – Niš, skretanje kod Markovca. Posetioci u objektu mogu videti četiri tematske izložbe na čijim postavkama su radili stručnjaci Prirodnjačkog muzeja Beograd i Rudarsko geološkog fakulteta u Beogradu.

Reč je o izložbama „Geološki vremeplov”, „Svet dinosaurusa”, „Svet minerala i stena” i izložba Biodivereziteta Srbije”. U dina parku je 46izložbena postavaka replika dinosaurusa u njihovim  živim oblicima i autentičnom okruženju.   Radi se od 20 replika različitih vrsta a najveća je Dilodokusa visoka 11 metara i dugačka 20 metara, rečeno je Tanjugu u ovoj ustanovi.

Prirodnjački centar je površine 3.000 kvadratnih metara, izgrađen je sredstvima Evropske investicione banke u iznosu od oko šest miliona evra. Na postavljanju eksponata radili su najeminentniji  stručnjaci iz Srbije i inostranstva iz oblasti prirodnjačkih nauka.

U Centru su postavljeni skeleti: diplodokusa, peterosaurusa i tiranosourusa reksa koji čine stalnu postavku „priroda praistorije” a koje su namenjeni naučnom delu.

Dino park se nalazi na otvorenom, površine je oko 15.000 kvadratnih metara a namenjen je prvenstveno najmlađim posetiocima i njihovom uvođenju u svet nauke kroz igru.

Centralni deo dino parka zauzima model vulkana visine do deste metara sa simulacijom izbijanja lave a postoji i ulaz u unutrašnjost vulkana gde posetioci mogu da posmatraju proces izbijanja lave i  formiranje kupe.

Oko vulkana je zelena površina sa minijaturnim jezercima u kojima je simbolično prikazana evolucija zamljine kopre od Panagee do danas.

Prirodnjački centar, pored radionica i dela za naučno istraživanje, u izložbenom prostoru ima i replike dinosaurusa među kojima i najstarije vrste, strog 245 miliona godina u prirodnoj  veličini, originalni fosili i prikaz životinjskog sveta praistorije.

U okviru centra je i „3D” bioskop sa 60 mesta za prikazivanje naučnih i dokumentarnih filmova… – prenosi Tanjug.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime