PODIZANJE KREDITA I ULAZAK INVESTITORA ZNAČI I UVOĐENJE MERA KOJE NISU POPULARNE

0

„Najznačajniji posao koji je možda pred nama svakako je privođenje kraju razgovora sa velikom stranom kompanijom koja razmatra mogućnost izgradnje proizvodnog objekta u Paraćinu, sa kojom pregovaramo već više od devet meseci i koja bi, ako se projekat bude realizovao, mogla da zaposli 1.500 radnika“ rekao je na konferenciji za novinare povodom Dana opštine Paraćin, Saša Paunović.

paunAko dođe do realizacije ovog posla, objasnio je predsednik opštine Paraćin, to će značiti i kompletno preispitivanje svih drugih opštinskih prioriteta, to će značiti mnogo manje rešavanja problema građana u oblasti infrastrukture, mnogo više odricanja u svakoj oblasti za koju je nadležna lokalna samouprava, kako bi se obezbedila dodatna neohpodna sredstva za izgradnju hale od 15600 m2 sa pratećom infrastrukturom.

„Preciznije, od nas će se zahtevati da pronađemo način da finansiramo projekat od 10 miliona EUR, što se ne može porediti ni sa čim što je do sada sredstvima budžeta građeno u Paraćinu proteklih nekoliko decenija. Grubo rečeno, reč je o sredstvima dovoljnim za tridesetogodišnju intenzivnu izgradnju ulica u gradu, prigradskim naseljima i selima. Reč je o iznosu dovoljnom za izgradnju skoro šezdeset sportskih školskih sala, kanalizacionim sistemima za trideset sela. Reč je o sredstvima koja su veća od četvorogodišnjeg ukupnog ulaganja opštine u sve čime se opština bavi mimo osnovnih stalnih troškova. Potrošiti deset miliona EUR na ovaj projekat, ukoliko ćemo izgradnju finansirati samo iz budžeta dok troškove ne isplatimo, otprilike znači da četiri godine ne bi trebalo da bude ne samo izgradnje ulica, kanalizacije, vodovoda, obnove škola, nego ni krpljenja udarnih rupa, ni javne rasvete, ni košenja parkova, ni čišćenja ulica, ni zimskog održavanja“ precizirao je Paunović.

To opet znači da će za sprovođenje ovakvog projekta, ako do toga dođe, biti potrebno da se primene mere koje do sada nisu korišćene, ali i da se pokuša i sa obezbeđivanjem novih izvora finansiranja.

„Možda treba razmišljati i o tome da se građani pitaju da li su za to da se deo troškova obezbedi kroz samodoprinos, jer ne mogu da zamislim važniju temu za jedno takvo izjašnjavanje u ovom trenutku od projekta koji bi mogao da zaposli 1500 ljudi, da zbrine 1500 porodica i da u jednom velikom koraku stvori zamajac za ostalu privredu grada koja bi pratila novu veliku kompaniju i pružila usluge za novih 1500 plata. Odluke još nisu donete, ali smo trenutno u fazi razrađivanja detalja ostvarivosti projekta, dokazivanja mogućnosti da se on finansira i utvrđivanja svake sitnice koja menja ukupne troškove projekta“.

Investitor konačnu odluku nije doneo, a radi se o kompaniji Delphi. Naredne nedelje biće verovatno odlučujuće.

„Dakle, ispravno, uporno i dosledno smo radili. Građani su to na izborima prepoznali i rezultate rada nagradili podrškom. Sada sve poslove koji se odnose na rešavanje problema građana nastavljamo i očekujemo dalji siguran napredak. Napredak očekujemo i u onoj oblasti koja je van direktne nadležnosti opštine, ali jeste najveći problem za celu Srbiju, oblasti zapošljavanja, otvaranja novih preduzeća. Čekamo na odgovor velikog investitora, nadamo se najboljem, dobrim vestima, svesni da će to možda značiti ulazak u najveće iskušenje s kojim smo se kao zajednica suočili u proteklom periodu“.

Prethodni tekstPRIRODNJAČKI CENTAR U SVILAJNCU DOBITNIK NAGRADE „TURISTIČKI CVET“ ZA 2016.GODINU
Sledeći tekstPAVIĆEVIĆ: VUČIĆ I JANKOVIĆ U DRUGOM KRUGU IZBORA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime