PREMINUO KEMAL MONTENO

0

Čuveni pevač Kemal Monteno preminuo je danas u 11 sati.

Vest je za „Dnevni avaz“ potvrdio Halid Bešlić nakon razgovora sa Montenovim sinom Đanijem.

Kemal Monteno je najpoznatiji bosanskohercegovački kantautor i najveći šansonjer te jedan od najboljih kantautora na području bivše Jugoslavije.

Rođen je 1948 u Sarajevu, gdje u drugoj polovini 1960-ih godina počinje i svoju veoma bogatu i uspešnu karijeru, i to nastupom na festivalu „Vaš šlager sezone1967. godine. Od tada je miljenik festivalske publike u Sarajevu, gde redovno odnosi prve nagrade kao izvođač, autor muzike i autor teksta. Za „Šlager sezone“ nastale su neke od njegovih najlepših šansona, a krajem 1970-ih ovde su izvedene i njegove najlepše pesme Gradu i Domovini, svojevrsne himne „Sarajevo ljubavi moja“ (1976) i „Zemljo moja“ (1977).

Montena odlikuje poseban lirski, romantičarski muzički izraz, u kojem su na jedinstven način objedinjeni motivi bosanske sevdalinke sa mediteranskim šarmom italijanske kancone. Njegovi su tekstovi iskrena ispovest pesnika koji je okusio život i ljubavnu bol, te ih na svojstven način pretapa u pitku pesmu jasnog i jednostavnog izraza.

U toku svoje više no bogate muzičke karijere kantautora, Monteno je stvorio ne samo vlastiti muzički potpis na domaćoj zabavnomuzičkoj sceni, nego je svojim pesmama znao doprineti i uspehu svojih kolega pevača-prijatelja. U toj muzičkoj saradnji sa tako zvučnim domaćim imenima kao što su Arsen Dedić, Zdravko Čolić, Oliver Dragojević, Tereza Kesovija, Gabi Novak, Mahir Paloš, Neda Ukraden, Ismeta Krvavac, Dražen Žerić i drugi, Monteno nije gledao vlastitu korist, nego svojevrstan način druženja sa svojom rajom i prijateljima, svojstven jednom skromnom i plemenitom čovjeku kao što je Monteno.

Kemo, kako ga popularno zovu njegovi prijatelji, tokom 1990-ih sa istim je kolegama izvođačima ostvario i niz velikih dueta, a pored gore navedenih za mikrofonom su mu se pridružili i: Rade Šerbedžija, Boris Novković, Fuad Backović Deen, Danijela, Maja Odžaklievska i drugi. Kemal Monteno trenutno živi na relaciji između Sarajeva i Zagreba, a njegov je muzički put bio ispunjen brojnim nastupima na domaćim festivalima i bogatom koncertnom aktivnošću po gotovo svim zemljama bivše Jugoslavije.

 

 

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime