POLJO GAZDINSTVO RADISAVLJEVIĆ GAJI AUTOHTONU RASU CRNE SVINJE „MORAVKA“

0
Na poljoprivrednom gazdinstvu Lazara i Saše Radisavljevića u selu Crnče nadomak Jagodine, ova porodica čini sve da autohtonu rasu crnih svinja ’’Moravka’’ sačuvaju od izmiranja. 
 
„Moravku pre svega čuvamo zbog ukusnog prasećeg pečenja, pršute i slanine. Sva grla su nam umatičena, i imamo dve krvne linije. Vršimo prodaju umatičenih grla (nazimica, krmača, prasadi i nerasta). Moravka” ima visok procenat mesa i donosi brojno potomstvo. Razlika između “moravke” i “mangulice” je dva odsto masnih kiselina u korist mangulica koje su mađarska rasa, dok je sve ostalo prednost za “moravke”. Ona prasi 8-15 prasića, da polnu zrelost dostiže sa sedam-osam meseci i da za dve godine  prasi oko 40-50 prasića. Njen prirast je 10 kilograma mesečno, a cena za prasad oko 3 evra po kilogramu, dok se cena za nazimice kreće oko 400 evra“ kaže Lazar.
 
Subvencije za priplodna umatičena grla su 12.000 dinara po grlu ko u svom matičnom zapatu ima devet nazimica plus jednog nerasta, i dodatno 15.000 dinara za genetičke resurse što je za prošlu godinu iznosilo 27.000 dinara subvencija po grlu. Postoje najave da će one u ovoj godini biti još veće, kažu Radisavljevići. Gajenje svinja ne iziskuje mnogo radne snage i veoma su jednostavne za čuvanje. 
 
„Pored svakodnevnih radnih obaveza koje imamo ja i moj otac, veliki smo zaljubljenici u prirodu i lov. Odlučili smo se na ovaj korak, zato sto je rasa pred istrebljenjem, meso je veoma kvalitetno i zdravo i država daje dobre podsticaje za čuvanje. Preporučujem svakom ko ima uslova,  prostora da gaji ovu autohtonu sortu koja je veoma otporna na bolesti i vremenske uslove, pritom i mogucnost dodatne zarade. Obratite nam se, prenecemo Vam nase iskustvo i uputiti svakog ko želi da gaji ovu rasu“ kaže Lazar.
 
Ukoliko ste zainteresovani za saradnju sa predstavnicima ovog gazinstva kontakt je Saša Radisavljevic, selo Crnče 0649896607.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime