Na poljoprivrednom gazdinstvu Lazara i Saše Radisavljevića u selu Crnče nadomak Jagodine, ova porodica čini sve da autohtonu rasu crnih svinja ’’Moravka’’ sačuvaju od izmiranja.
„Moravku pre svega čuvamo zbog ukusnog prasećeg pečenja, pršute i slanine. Sva grla su nam umatičena, i imamo dve krvne linije. Vršimo prodaju umatičenih grla (nazimica, krmača, prasadi i nerasta). Moravka” ima visok procenat mesa i donosi brojno potomstvo. Razlika između “moravke” i “mangulice” je dva odsto masnih kiselina u korist mangulica koje su mađarska rasa, dok je sve ostalo prednost za “moravke”. Ona prasi 8-15 prasića, da polnu zrelost dostiže sa sedam-osam meseci i da za dve godine prasi oko 40-50 prasića. Njen prirast je 10 kilograma mesečno, a cena za prasad oko 3 evra po kilogramu, dok se cena za nazimice kreće oko 400 evra“ kaže Lazar.
Subvencije za priplodna umatičena grla su 12.000 dinara po grlu ko u svom matičnom zapatu ima devet nazimica plus jednog nerasta, i dodatno 15.000 dinara za genetičke resurse što je za prošlu godinu iznosilo 27.000 dinara subvencija po grlu. Postoje najave da će one u ovoj godini biti još veće, kažu Radisavljevići. Gajenje svinja ne iziskuje mnogo radne snage i veoma su jednostavne za čuvanje.
„Pored svakodnevnih radnih obaveza koje imamo ja i moj otac, veliki smo zaljubljenici u prirodu i lov. Odlučili smo se na ovaj korak, zato sto je rasa pred istrebljenjem, meso je veoma kvalitetno i zdravo i država daje dobre podsticaje za čuvanje. Preporučujem svakom ko ima uslova, prostora da gaji ovu autohtonu sortu koja je veoma otporna na bolesti i vremenske uslove, pritom i mogucnost dodatne zarade. Obratite nam se, prenecemo Vam nase iskustvo i uputiti svakog ko želi da gaji ovu rasu“ kaže Lazar.
Ukoliko ste zainteresovani za saradnju sa predstavnicima ovog gazinstva kontakt je Saša Radisavljevic, selo Crnče 0649896607.