PODRŠKA PAUNOVIĆU – UBEDLJIVA

0
Po drugi put u 2018.god. odbornici skupštine opštine Paraćin glasali su o poverenju predsedniku ove opštine Saši Paunoviću.
Prvo glasanje o poverenju organizovano je početkom juna, a drugo 18. decembra i oba puta više nego ubedljiva odbornička većina dala je podršku dosadašnjem predsedniku opštine. Na prvi pogled neobično – upravo odbornici koji su i pokrenuli zahtev za glasanje o poverenju, tj. formalno predložili razrešenje, glasali su na sednici protiv sopstvenog predloga. O čemu se zapravo radi pitali smo Sašu Paunovića, predsednika opštine Paraćin.
1. Zašto su odbornici skupštinske većine pokrenuli proceduru opoziva predsednika opštine?
U formalnom zahtevu za pokretanje opoziva stoji da se glasanje o opozivu (pošto nema drugog načina da se prema važećem zakonu glasa o poverenju) pokreće zbog tvrdnji iznetih u javnosti da predsednik opštine ne obavlja svoj posao na dobar način, u javnosti se iznose tvrdnje o zloupotrebama u opštinskim službama, a što se sve zapravo odnosi na kampanju lažnih vesti lokalnog povereništva SNS-a koja je vođena tokom proteklih godinu dana putem anonimnih portala i putem partijski kontrolisanih medija. Između ostalog iznošene su i tvrdnje da je skupštinska većina ugrožena, pa je to bio i način da se javnosti uputi jasna poruka o tome kako zapravo stoje stvari. Na ovom drugom glasanju od 45 prisutnih odbornika samo su dvojica iz odborničke grupe SNS-a glasala za razrešenje, a nisu ni bili prisutni svi odbornici skupštinske većine.
Iz toga je lako zaključiti da je skupštinska većina ne samo stabilna, već da najmanje 46 od 55 odbornika lokalne skupštine podržavaju tu većinu.
2. Da li je to i jedini razlog za ovakvo glasanje, pošto nije uobičajeno da se glasa o poverenju ako se već zna da postoji tako ubedljiva većina u lokalnoj skupšitni i da zahtev za glasanje o poverenju pokreću oni koji na samoj sednici kasnije glasaju protiv razrešenja?
Drugi važan razlog za ovakvo glasanje je zakonska odredba koja kaže da odbornici koji su pokrenuli pitanje o povernju predsedniku opštine, ukoliko ne uspeju u svojoj nameri ne mogu da pokrenu ponovo isto pitanje u roku od šest meseci. Pošto zakon takođe kaže da najmanje trećina odbornika može zahtevati ovakvo glasanje, koje se onda mora sprovesti u roku od petnaest dana, ukoliko na strani većine imate više od dve trećine odbornika, a mi imamo, ovo praktično znači da nikakvo novo glasanje o razrešenju nije moguće u narednih šest meseci.
Vrlo je važno da se razume da ovo nije mera zaštite predsednika opštine, već upravo mera zaštite odbornika. Kako mera zaštite odbornika? Pa na ovaj način se obesmišljavaju pritisci na odbornike kojih je bilo tokom prethodne godine, da promene stranu. Ti pritisci su se kretali od pretnji da će oni sami ili neko od članova porodice izgubiti posao, preko pretnje izmišljanjem „afera“, do pretnji „gepekovanjem“ koje su prijavljene i policiji.
Dakle, kao društvo smo došli do te tačke, da se moraju koristiti zakonske mougćnosti kojima će se bar na određeni rok obesmisliti kriminalne metode za menjanje izborne volje birača, jer na žalost institucije sistema ne samo da nisu u stanju da zaštite ljudska prava i slobode građana, nego se čak često i same institucije sistema koriste za gušenje ljudskih prava i sloboda građana, u ovom slučaju onih koji obavljaju odborničku dužnost. To odličnog govori u kakvom to vremenu živimo i sa čim imamo posla. Sa druge strane nisu ljudi koji planiraju da se bave politikom na način kako se to čini u civilizovanom svetu. Sa druge strane imamo kriminal i kriminalce, jer sve to što su činili i čine jeste kršenje zakona.
3. Da li se u budućnosti može očekivati još neko „glasanje o poverenju“?
Nadam se da su ova dva kruga glasanja bila dovoljna da se i građani, a i svi drugi uvere u to kakva je volja odbornika skupštine opštine Paraćin, pa da za tim neće biti potrebe.

(Tekst je nastao realizacijom projekta „Paraćin iz svakog ugla“ koji sufinansira opština Paraćin)

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime