POČINJE POTPUNA REKONSTRUKCIJA MNMU I IZGRADNJA FANTASTIČNOG STAKLENOG ANEKSA- OTVORENOG DEPOA

0

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije opredelilo je u narednom periodu finansijska sredstva pomoću kojih će Muzej naivne i marginalne umetnosti – ustanova kulture od nacionalnog značaja sanirati postojeći objekat ali i dobiti nove neophodne prostorije za različite sadržaje: pre svega depoe za odlaganje slika, skulptura, grafika, instalacija; nove izložbene prostore za tekuće izložbe; prostorije za likovne radionice, rad sa decom i sve ono što čini osnovne principe savremene muzeologije.

15 smanjena
Nina Krstić, direktorka Muzeja naivne i marginalne umetnosti

„Postojeći objekat Muzeja u Jagodini, potiče iz 1929. godine i to je već jedna „stara dama“ koja zahteva hitnu intervenciju: najpre sanaciju, revitalizaciju a zatim i rekonstrukciju. Vremenom se pokazalo da su zidovi postali tesni i da je potrebno više mesta za celokupnu izložbenu i izdavačku delatnost muzeja: kako za odlaganje i čuvanje bogate baštine, tako i za njeno prezentovanje u vidu stalne postavke, gostujućih i tekućih izložbi različitog tipa iz zemlje i inostranstva. Ogroman i vredan bibliotečki fond takođe, svakako treba da bude smešten tako da bude dostupan svima kojima je potreban, što iziskuje takođe specijalne prostorne jedinice, kao kao sastavni deo celokupnog muzejskog kompleksa. Muzej ima preko 3.000 ostvarenja iz perioda od početka 20.veka do danas, od umetnika iz više od 30 zemalja. Na žalost zbog skučenog prostora stare vile, koja je adaptirana za potrebe našeg Muzeja 1960. godine, trenutno smo u mogućnosti da javnosti pokažemo tek minorni deo bogate zaostavštine: maksimalno 200 eksponata ( slika, skulptura, crrteža, instalacija) u sva tri nivoa. Čitavi legati danas svetskih klasika, koje baštinimo, gotovo da su u potpunosti u našim depoima, na žalost, tek po jedan, najviše tri eksponata najznačajnijih slikara imamo mogućnosti da izložimo. Monumentalna skulptura naših čuvenih vajara Bogosava Živkovića, Dragutina Aleksića, Milana i Dragiše Stanisavljevića itd, koja nas je proslavila u svetu, danas je skrivena od očiju javnosti zbog nedostatka prostora – objašnjava Nina Krstić, direktorka ove ustanove jedinstvene na Balkanu i jedne od najznačajnijih u Evropi.

25smanjenaOvaj nacionalni muzej u Srbiji, dobiće i više prostora za svoje postojeće radionice: konzervatorsku i stolarsku; likovne radionice za decu; sale za projekcije edukativnih filmova; izložbeni prostor za decu, i još veliki broj jedinica kao i kutak za posetioce, koji će uživati u izloženim delima, u skladu sa širokim spektrom dodatnih mogućnosti, prilagođenih u potpunosti njihovim potrebama i ambijentu jednog od lepših delova grada – gradskom parku u kome se ova nekadašnja vila Ristić – danas Muzej nalazi.
„Novi prostor trebalo bi da izgleda reprezentativno, dostojno onoga što radimo i čime se bavimo. Ako radove započnemo sledeće godine, u naredne tri godine trebalo bi da sve bude gotovo. Prva faza – dogradnja aneksa je i najznačajnija. Aneks Muzeja je zamišljen kao reprezentativni kompleks izložbenih prostora, kojim dominira, tzv. otvoreni depo koji će biti u staklu i otvoren prema parku. Konačno će skrivne monumentalne skulpture od po nekoliko metara prodisati ovim prostorom u vidu začarane šume, koja se nastavlja parkom. U njemu će pored ostalog posetioci imati prilike da se odmore, okrepe, pročitaju novu publikaciju, upoznaju se sa pričom o čudesnim vajarskim delima, kojima su okruženi. Duž čitave površine aneksa, dva sprata pod zemljom biće moderni depoi za razne vrste eksponata, koji će zadovoljiti potrebe Muzeja za narednih 100 godina. Stara zgrada se u potpunosti sanira, revitalizuje, rekonstruiše, dodaju joj se liftovi, koji udvostručen prostor čine sada u potpunosti inkluzivnim; koji omogućavaju komunikaciju posetiocima iz postojećeg u novi objekat, sa svim spratovima, počev od podzemnih gde će biti depoi do potkrovlja i biblioteke, izložbenih i edukativnih prostorija, balkona za posetioce sa kafeom.
Prostor između aneksa i postojećeg objekta Muzeja, projektuje se u vidu popločanog trga, koji će moći u letnjim mesecima da se koristi za razne vrste sadržaja: koncerte, promocije, otvaranja, edukacije, radionice. „ Slobodno možemo da kažemo da ćemo ovom rekonstrukcijom, sanacijom i dogradnjom ući u novu eru celokupne zaštite naše specifične likovne baštine“, rekla je Nina Krstić, inicijator detaljne rekonstrukcije ovog Muzeja.
Kompletni sadržaj Muzeja, realizovan duž postojećeg i dograđenog objekta: izložbeni prostori, radionice, biblioteke, otvoreni depo biće dostupni apsolutno svima bez diskriminacije, što do sada nije bio slučaj, niti je na žalost slučaj u 90 procenata naših muzeja u Srbiji. Zanimljivo je i to da se vraća ograda oko muzeja i to autentična. Prema starim fotografijama iz dokumentacije MNMU, rekonstruisaće se prvobitna ograda od kovanog gvožđa, koja je nekada obuhvatala ceo plac muzeja.29smanjena
Planirano je da se u Muzej može ući sa tri strane. Jedan ulaz je u postojeći objekat u kome će isključivo biti stalna postavka muzeja i celokupna dokumentacija; drugi ulaz je u savremeni dodati aneks u kome će biti tekuće izložbe i ostalo i treći ulaz je iz parka i vodi u reprezentativni otvoreni depo, baštu Muzeja.
Konzervatorska i stolarska radionica mogu biti naši dodatni izvori prihoda. Imamo stručna lica i tehnologiju. Rekonstrukcijom dobijamo i neophodne prostore. Opremićemo radionice za rad sa decom, invalidnim licima, projekcije filmova itd. Akcenat funkionisanja unutar eneterijera i eksterijera je na bliskijem kontaktu sa posetiocima, bilo mladima, starima, invalidnima, decom. Želja nam je da se pomoću savremenih tehnologija približimo mladima i najmlađima, kao budućim konzumentima kulture i umetnosti, na njima blizak način, softverskim jezikom. Zvučne knjige i taktilne izložbe svakako da će zadovoljiti i potrebe slabovidih i gluvonemih posetilaca, koja od osnivanja dugujemo ovaj vid predstavljanja naše baštine, rekla je Nina Krstić.
Glavni projekat pod nazivom „Rekonstrukcija, sanacija i dogradnja Muzeja naivne i marginalne umetnosti“ je završen. Muzej naivne i marginalne umetnosti nalazi se u centru Jagodine, u gradskom parku i jedan je od ponosa pomoravske prestonice ali i Srbije. Rukovodstvo muzeja upustilo se u realizaciju zasluženo ambicioznog projekta rekonstrukcije ali i približavanja i osavremenjivanja ove ustanove kulture, mladima i građanima uopšte. Ministarstvo kulture i informisanja je u potpunosti podržalo ovu ideju, koja će se u narednih nekoliko godina realizovati u skladu sa dinamikom potrebnih sredstava.

tekst i foto Anita Mitrović

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime