PAUNOVIĆ: STAKLARA JE PROBLEM DRŽAVE

0

Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović izjavio je da je Srpska fabrika stakla problem Srbije, a ne bugarskog tajkuna, te da lokalna samouprava nije adresa za rešenje problema.

Problem Staklare težak je 950 miliona dinara i još nema rešenja, preti obustava snabdevanja energentima, a u Paraćinu je uključen crveni alarm.

Lako je reći da je to problem bugarskog tajkuna koji nije platio račune, kad bi fabrika bila u Bugarskoj i kada bi u njoj radili Bugari. Ovo je fabrika u Srbiji i tu rade građani Srbije. To što je trenutno vlasnik bugarski tajkun ili sutra neki drugi stranac, ne menja na suštini da je to problem zemlje Strbije – rekao je Paunović.
On navodi da Staklara prevazilazi svojim kapacitetima i značajem opštinu Paraćin, te da je država svesna situacije i problema.
– Sadašnji vlasnik Staklare uzrok je problema, a tu je i međunarodno pitanje izručenja. On je bio jedna o ključnih ličnost oko Južnog toka u prethodnoj vladi Bugarske – objasnio je Paunović i dodao da se problemi dugova ne rešavaju zatvaranjem fabrike, jer ostaje sporna naplata, a to je glavno pitanje.
Staklara je trabalo da 3. avgusta započne izmirenje dugovanja za energente i završi ih do 27 avgusta.
– Ako je privatizacija fabrike završena, prema njoj verovatno treba postupati kao i prema drugim privatnim preduzećima, što znači uvođenje stečaja. To ne znači kraj fabrike, već pronalaženje novog vlasnika. S druge strane ako privatizacija nije završena, onda država treba da preduzme inicijativu i raskine ugovor o privatizaciji. Posle toga fabrika treba da bude podržavljena i ima isti status kao Železara u Smederevu. Dakle da se traži neki strateški partner ili pripremi plan B – predlaže Paunović.

Sindikati o mogućoj blokadi autoputa
Predsednik Samostalnog sindikata Živojin Matejić ističe kaže da još nije doneta odluka o blokadi autoputa u slučaju prekida snabdevanja strujom i gasom.
-Održaćemo sednicu Sindikata i donećemo odluku o tome. Ako beda, glad, nemaština udare na ljude, onda nema mogućnosti da se kontroliše njihovo ponašanje. Pitanje je šta će se dogoditi, niko to ne može da zna – rekao je on.

Blic

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime