Paraćinsko selo prekriveno prašinom, nadležni upoznati, problem se ne rešava

0

Meštani Donje Mutnice kod Paraćina podneli su svim nadležnim ustanovama prijave protiv firme koja se u ovom selu bavi preradom kamena i već duži vremenski period emituje veliku količinu prašine i čestica kojima je celo selo prekriveno. Posebno je, kako kažu nepodnošljivo na visokim temperaturama.

„Prozor ne možemo da otvorimo da uđe vazduh jer čistog vazduha nema. Zasadi povrća su nam prekriveni prašinom, automobili, kuće, bašte a šta je sa našim plućima? Mi smo podneli prijave počev od opštinskih inspekcija, preko državnih do Ministarstva zaštite prirodne sredine koje se proglasilo nenadležnim za ovaj problem. Sve potiče od jedne firme koja je, kako je inspekcija utvrdila počinila brojne nezakonitosti, ali firma i dalje radi. Prijave smo podnosili nekoliko puta, i ove i prošle godine“ kaže meštanin ovog sela.

Meštani ovog sela u dopisu Ministarstvu zaštite životne sredine navode:

„Molimo Vas da pomognete stanovnicima sela Donja Mutnica u cilju izmeštanja postrojenja za drobljenje kamena u neposrednoj okolini sela, koje ugrožava životnu sredinu nanoseći praškaste materije u naše domove a mi smo ugroženi takođe jer udišemo taj vazduh kontaminiran praškastim materijama, postrojenje proizvodi i buku i nalazi se na njivama i poljoprivrednom zemljištu  u blizini reke Grze. U nizu pokušaja da ovo rešimo s vlasnikom firme, dobijali smo lažna obećanja da će on ovo postrojenje izmestiti, ali svi naši pokušaji koji traju više od dve godine su se završili neuspešno, iako je par puta izlazila komunalna inspekcija, ali su zaticali ugašeno postrojenje te mi sumnjamo da vlasnik ima mogućnost da sazna kada inspekcija planira dolazak po prijavi. U međuvremenu smo obaveštavali: opštinsku inspekciju za zaštitu životne sredine u Paraćinu, republičku inspekciju, pisali dopise  Ministarstvu zaštite životne sredine, Ministarstvu rudarstva i energetike, pitajući ih da li drobilište za kamen ima dozvole….međutim svi ti naši pokušaji su ostali bez ikakvog odgovora.U poslednje vreme mlevenje se vrši noću i vikendom tako da je ovo naša svakodnevnica“ navedeno je između ostalog u dopisu Ministarstvu zaštite životne sredine.

U inspekcijskom zapisniku je navedeno sledeće:

„Doneto je Rešenje kojim je inspektor naložio privrednom subjektu sprovođenje mera zaštite vazduha postavljanjem filtera na emiteru postrojenja – asfaltne baze. Uočeno je da merno mesto ne ispunjava sve standarde i da je emitovana veća količina prašine pri čemu su rezultati za praškaste materije i ugljen monoksid prekoričile granične vrednosti emisije. Kako privredni subjekt nije postupio po naloženim merama inspekcije, a protivno Zakonu o zaštiti vazduha, opštinski inspektor za zaštitu životne sredine je Prekršajnom sudu Opštine Paraćin podneo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv privrednog subjekta. Inspektoru za zaštitu životne sredine nije dostavljena presuda navedenog suda“ navode se u Rešenju inspektora od 10.6.2022.

Međutim, i dalje nema rešenja za meštane ovog sela, jer firma kako kažu i dalje radi. Pošto su pokušali da preko nadležnih organa ukažu i reše problem, obratili su se medijima u nadi da će neko moći da im pomogne. 

         

           

Prethodni tekstStruja skuplja od 1. septembra
Sledeći tekstRERI – Stanje životne sredine u Srbiji je na duboko zabrinjavajućem nivou

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime