RERI – Stanje životne sredine u Srbiji je na duboko zabrinjavajućem nivou

0

Stanje životne sredine u Srbiji je na duboko zabrinjavajućem nivou, a postoje regioni koji predstavljaju kontaminirane prostore jer su dugi niz godina izloženi visokim nivoima zagađenja, izjavio je programski direktor nevladine organizacije Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) Mirko Popović, prenosi N1.

„Da bi videli kakva je životna sredina ne trebaju nam izveštaji, dovoljno je da otvorimo prozor. Pravo na životnu sredinu u Srbiji je proglašeno za osnovno ljudsko pravo, ali samo pravo bez zaštitnih mehanizama ne daje rezultat i ostaje ‘mrtvo slovo na papriru’“. rekao je Popović.

Advokat Nikola Gagić je podsetio da je 2015. godine usvojen krovni Zakon o inspekcijskom nadzoru, sa ciljem da se uskladi odnos između rada različitih nadleznih inspekcijskih organa i privrednih subjekta, da bi se obezbedila pravna sigurnost, što se odnosilo na obavezu Srbije koje se tiču evropskih integracija.

„Prvi problem je to što naš inspekcijski sistem dugo godina unazad počiva na načelima koji se ne ogledaju u prevenciji nego u korektivnom i represivnom faktoru. Inspekcija reaguje tek onda kada se utvrdi šteta a to je u ovoj oblasti veoma kasno, šteta je često nenadoknadiva. Načelo prevencije treba da predstavlja primarni faktor u radu inspekcije“, rekao je Gagić.

 

Prethodni tekstParaćinsko selo prekriveno prašinom, nadležni upoznati, problem se ne rešava
Sledeći tekstDeo Jagodine bez vode

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime