JAGODINSKI DSS:OSTAVITE KOŠTUNICU NA MIRU!

0

Predsednik GO DSS u Jagodini, Života Starčević uputio je otvoreno pismo kolegama iz strake. Prenosimo ga u celosti.

Dragi moji stranački prijatelji,

vidim da ovih dana na društvenim mrežama kačite plakat DSSa „Sve smo bliže“ kao krunski dokaz nekonzistentnosti politike Vojislava Koštunice. Moral i ubeđenje mi nalaže da o tome progovorim koju reč. Radi se o plakatu i stranačkoj akciji iz 2005. godine kojom smo obeležili početak pregovora sa EU, kao stranka koja je predvodila Vladu republike Srbije, Vladu koja je, da vas podsetim dragi prijatelji bila manjinski podržana od SPSa, Vladu koja je bila napadana kako spolja tako i iznutra, Vladu koja je bila suočena sa ekonomskim, političkim i bezbedonosnom državnim problemima.

Jedna od najširih i najčešće korišćenih definicija politike kao „veštine mogućeg u datim okolnostima“ daje mi za pravo da pokušam, krajnje dobronamerno i bez ikakvih ličnih interesa, da Vam objasnim koliko je taj vaš argument GLUP i POLITIČKI NEKOREKTAN. Politiku neke stranke i pojedince ne možete posmatrati izolovano od vremena o kome se govori. Pričamo, dakle o 2005. godini, 5 godina od 5. oktobra, kada je podrška naroda evrointegracijama bila skoro dvotrećinska. Govorimo o godini u kojoj je u Srbiji još uvek vladala velika politička nestabilnost kao posledica ubistva premijera Đinđića (na stranu šta mislio o njegovoj politici). To je bila godina kada su terorističke bande divljale na jugu Srbije, godina kada su problemi na Kosovu postajali sve ozbiljniji, naročito nakon velikih nereda i pogroma naše braće od strane šiptara 17. marta 2004. godine. O situaciji na Kosovu tada najbolje pitajte Sandu Rašković Ivić koja je tada bila predsednica Koordinacionog centra za KiM.

Bila je to u ekonomskom smislu presudna godina u kojoj smo morali (i uspeli) da stabilizujemo ekonomiju zemlje.Na spoljnopolitičkom planu bila je to godina nakon ponovnog izbora Džordža Buša i njegove administracije (koja je krajnje neprijateljski nastrojena prema Srbiji) kao i godina ponovnog izbora Vladimira Putina na čelo Ruske Federacije i početak njegovog jačanja ne samo u Rusiji već i u svetu.

Politika naše zemlje koju je u toj Vladi kreirao Vojislav Koštunica bila je potvrđena i na izborima 2004. godine, na kojima se takođe videlo jasno izraženo proevropsko opredeljenje naroda. Takva politika je imala smisla pre svega iz ekonomskih razloga koji su evidentni. Priliv investicija se kretao u proseku oko 5 mlrd.evro na godišnjem nivou, smanjivana je zaduženost države, rast BDP  3-7%, tržište sve razvijenije, trgovinska razmena sa inostranstvom sve veća. Pri tom EU i njene članice u tom trenutku nisu ugrožavale naš teritorijalni integritet ni implicitno ni eksplicitno. Znači nije postojao ni politički ni ekonomski ni bezbednosni razlog da se u tom trenutku konfrontiramo sa EU. Pritom smo gradili odlične odnose sa Rusijom. Iz svih tih razloga politika Vojislava Koštunice je bila jako racionalna i ispravna. U ostalom i Vi ste se dragi stranački prijatelji do juče hvalili rezultatima i politikom te Vlade. Kako se stav EU počeo menjati prema Srbiji tako smo mi modifikovali našu politiku i prilagođavali je novim političkim okolnostima.

Priznanje nezavisnosti naše južne pokrajine je bila crvena linija preko koje nismo mogli preći. Tada zauzimamo jedini mogući i po državu najkorisniji stav da sa takvom EU možemo sarađivati ali ne možemo nastaviti sa evrointegracijama. I to je bio jedan krajnje realan politički stav u potpunosti usklađen sa novim političkim okolnostima.Zato dragi stranački prijatelji optuživati vojislava Koštunicu za političku nekonzistentnost, nedoslednost, svakako ne deluje ozbiljno.

Ja razumem da su te optužbe proizvod vaše ljutnje, ali to ne može biti opravdanje za iznošenje takvih optužbi, niti će Vas takve optužbe osloboditi griže savesti. Dragi stranački prijatelji želim da Vas podsetim da ste preuzeli odgovornost za vođenje Demokratske stranke Srbije. Slobodno izražena volja je osnovni postulat demokratije. Naš osnivač i prvi predsednik stranke Vojislav Koštunica je neki dan izrazio svoju slobodnu volju i to mu kao osvedočene demokrate ne smete osporiti. Zato Vas dragi stranački prijatelji molim da ostavite čoveka da na miru. On Vama ništa ne duguje. Vi njemu dugujete makar to.

Života Starčević,

predsednik Gradskog odbora DSS u Jagodini

Prethodni tekstURADITE SAMI SHABBY CHIC NA ORMARU
Sledeći tekstPALMA:IZGUBIO SAM VOLJU ZA OVAKVU EVROPU!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime