OD SLEDEĆE GODINE POTPUNA ZABRANA PUŠENJA

0

U Srbiji će naredne godine biti uvedena potpuna zabrana pušenja na javnim mestima, uključujući sve ugostiteljske objekte.

To znači da će svaki deo kafića i restorana ubuduće biti nepušački, izuzev letnjih bašti u kojima će biti dozvoljeno pušenje. Pušači više neće moći da koriste ni posebne prostorije sa ventilacijom koje sada postoje u mnogim kafićima u tržnim centrima.

Trenutnim Zakonom o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu napravljen je ustupak ugostiteljskim objektima, pa je tako pušenje dozvoljeno u lokalima površine veće od 80 kvadrata, u kojima vlasnici mogu da odrede najmanje 50 odsto prostora gde je pušenje dozvoljeno.

Predsednica Republičke stručne komisije za prevenciju pušenja Ministarstva zdravlja, dr Srmene Krstev, kaže da to više neće biti dozvoljeno nakon izmena pomenutog zakona, koje bi trebalo da stupe na snagu tokom 2016. godine.

„Predviđena je potpuna zabrana pušenja na svim radnim i javnim mestima, uključujući i hodnike, liftove, čekaonice. Ovakav zakon svrstaće Srbiju u grupu evropskih zemalja koje su donele iste zakone iz ove oblasti. U njima je pušenje u potpunosti zabranjeno u zatvorenim javnim mestima, javnom transportu, na radnim mestima… Međutim, mi smo i sada napravili male ustupke. Tako će u psihijatrijskim ustanovama, socijalnim objektima i zatvorima biti dozvoljeno pušenje u posebnim prostorijama, s tim što će u njima moći da puše samo pacijenti i zatvorenici, ali ne i zaposleni“, objašnjava Krstev za „Blic“.

Biće uvedena i nova, oštrija pravila koja se tiču pakovanja i izgleda paklica cigareta, na kojima će morati da se nađu i upozoravajuće slike štetnog dejstva na ljudski organizam. Biće zabranjena proizvodnja slim cigareta i cigareta sa ukusom mentola, a biće uvedena i stroža kontrola elektronskih cigareta.

Na pakovanjima cigareta nalaziće se obavezna upozorenja o štetnosti duvana sa slikom i tekstom koji pokrivaju 65 odsto prednje i zadnje strane paklice. Na bočnim stranama pisaće zdravstvena upozorenja poput „pušenje ubija – prestani sada“ i „duvanski dim sadrži više od 70 supstanci koje uzrokuju rak“.

Kaznena politika se neće menjati. Ostaje da pojedinac koji puši na javnom mestu plaća 5.000 dinara, rukovodilac od 30.000 do 50.000 dinara, a firma između pola miliona i milion dinara.

Blic

Prethodni tekstSTANOVNICI „NEASFALTIRANE ULICE“ NA KOLONIJI MOLE ZA POMOĆ
Sledeći tekstŠKOLICA SPORTA „SPORTISIMO“ KRUNISALA USPEŠNU 2015. – DECA PROVELA DAN SA DEDA MRAZOM

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime