OD 2017. DODATNIH ŠEST MESECI ZA ODLAZAK U PENZIJU

0

Žene sa navršenom 61 godinom života i najmanje 15 godina staža do 31. decembra mogu da podnesu zahtev za penziju, a ako to ne urade čeka ih dodatnih šest meseci, kada ponovo stiču uslov za penzionisanje, kažu za RTS u Fondu PIO.

Kada je reč o prevremenom penzionisanju, Jelica Timotijević iz Fonda PIO je rekla da je u 2016. godini uslov za prevremenu penziju za žene 37 godina staža osiguranja i najmanje 55 godina života.

„Mogu da podnesu zahtev do 31. decembra ove godine i da ostvare pravo na prevremenu starosnu penziju“, rekla je Timotijevićeva gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Dodaje da je taj uslov za muškarce 55 godina i osam meseci života i najmanje 40 godina staža osiguranja.

„Od 1. januara se menjaju se uslovi i podiže granica za preveremenu starosnu penziju i za žene i muškarce, tako da najkasnije 31. decembra treba da podnesu zahtev za penziju, odosno da najkasnije 30. decembra prekinu radni odnos“, navela je Timotijević.

Navela je da se 2024. izjednačavaju uslovi za žene i muškarce za prevremenu starosnu penziju.

Kod žena bi se te godine došlo do uslova – 40 godina staža osiguranja i najmanje 60 godina života za prevremenu starosnu penziju, kao i za muškarce.

„Za žene je sledeće godine uslov 55 godina i osam meseci života i 37 godina i šest meseci osiguranja, a za muškarce 56 godina i četiri meseca života i 40 godina staža osiguranja“, rekla je Timotijevićeva.

Dodaje da je umanjenje penzije 0,34 odsto po svakom mesecu za koji se ranije ode u penziju, ali to umanjenje može da bude za najviše pet godina, što je ukupan iznos od 20,4 odsto.

Tomotijevićeva je rekla da je umanjenje trajno.

Prema njenim rečima, godišnje u proseku u Fond PIO stigne oko 560.000 zahteva, od čega se oko 93 odsto reši u zakonskom roku od dva meseca.

rts.rs

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime