Obrazovanje spaja bivše republike SFRJ

0

Na međunarodnom stručnom skupu koji je ovog vikenda održan na Fakultetu zdravstvenih studija, Sveučilišta u Rijeci pod nazivom Izazovi i perspektive babištva promotreni kroz stečeni stupanj obrazovanja babica okupili su se stručnjaci iz svih zemalja bivše Jugoslavije sa ciljem da se obrazovanje ovih profila u regionu podigne na evropski nivo.

Skup je organizovan pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a u ulozi predsedavajućih našli su se dr sci. med. Hristos Aleksopulos, direktor Visoke medicinske škole strukovnih studija Ćuprija; prof. Dr Ivanka Adžić, predsednica Udruženja zdravstvenih profesionalaca Srbije (UZPS) i Načelnica Sektora za ljudske resusrse, Centra za NOHR, KCS; prof. dr. sc. Vajdana Tomić prodekanica za nastavu Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru; prof. dr. sc. Daniela Melar prodekanica za nastavu, Fakulteta zdravstvenih studija, Sveučilišta u Rijeci. Aktivno učešće imali su i lekari, profesori, glavne sestre i diplomirane babice sa kliničkog centra Crne Gore, Zdravstvenog fakulteta, Univerziteta u Ljubljani i Univerziteta „St Kliment Ohridski“ iz Bitole, Makedonija.

Kroz tri bloka predavanja diskutovalo se o stanju, stručnim perspektivama, delokrugu i delotvornosti rada babica u regionu. Direktor Visoke medicinske škole strukovnih studija Ćuprija, dr sci. med. Hristos Aleksopulos kao rukovodilac ustanove za obrazovanje babica izneo je predloge kao i primere iz svoje škole koji su prihvaćeni sa oduševljenjem.

Direktor je istakao da je harmonizacije nastavnih planova i programa širom regiona i primene evropskih direktiva neophodna. Takođe kao veoma važno, Aleksopulos je naglasio i neophodnost standradizacije normativa, koji bi internacionalizovali diplomske studije, smanjili birokratiju, a studenti bi mogli da se mobilišu. Uspostavljanje digitalne platforme na nivou bivše SFRJ, kako dr Aleksopulos ističe, bi omogućile komunikaciju babica i ostalih zdravstvenih profila na daljinu kao i mogućnost prenošenja iskustava, stručnog usavršavanja i učestvovanja u zajedničkim projektima. VMŠSS Ćuprija je ranije dokazana kao lider u sprovođenju digitalizacije, a Telenursing je ideja koja se rodila i sazrela na VMŠSS kako bi se širile kompetencije primanja.

U zaključku je konstatovano da su od juga do severa bivše SFRJ okolnosti slične, da treba raditi na akcionom planu sa konkretnim kanalisanjem ciljeva formiranjem radnih grupa i organizacijskog odbora koje bi uputili resornim ministarstvima kao i ministarstvu rada i zdravlja, a predlozi direktora Aleksopulosa definisani kao fantastični.

PR tekst

Prethodni tekstTajland ne priznaje srpske vozačke dozvole
Sledeći tekstEkskluzivna izložba „Životinje Afrike“ u Prirodnjačkom centru u Svilajncu

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime