Staklarci pozvali građane Paraćina da se pridruže protestima

0

Bivši radnici Srpske fabrike stakla u Paraćinu, njih oko 300, okupili su se sinoć u centru grada tražeći da se vrate na posao jer je Apelacioni privredni sud ukinuo stečaj. Oni su održali protest i pozvali građane Paraćina da im se pridruže i mirno podignu glas protiv celokupnog stanja u društvu

„Danas je na portalu Apelacionog suda u Beogradu objavljeno da je i zvanično stečaj u Staklari ukinut. Predlagač stečaja firma ‘Veksilum’ povukla je predlog i odustala od stečaja. Poništenjem stečaja radnici treba automatski da se vrate na posao“, rekla je Violeta Kostić.

Otpušteni radnici kažu da su se i ranije obraćali rukovodstvu da ih vrati na posao jer je stečaj nekoliko puta ukidan, ali rukovodstvo to nije želelo da učini.

„Mi smo ovom prilikom pozvali članove Nadzornog odbora da nam se obrate. Predsednik Nadzornog odbora Milorad Pušica je ranije obećao da će da nam se obrati i reći koji nam je pravni status ali se to do danas nije dogodilo. Nas niko ne poziva“, kazala je Violeta Kostić.

Bivši radnici Staklare koji sebe nazivaju „Otpušteni preko Fejsa“ jer su za otkaze saznali preko društvene mreže Fejsbuk, najavili su da će se i narednog petka okupiti u centru grada, i da će organizovati šetnje i protest ispred fabrike dok ne budu vraćeni na posao.

„Ovo je radnička borba i protest, ovo nije ‘Jedan od pet miliona’. Mi smo 300 otpuštenih radnika koji se bore za svoju egzistenciju. Mi smo 17 meseci bez posla. Ja sam bila vraćena ali pošto su me uslovljavali da povučem tužbu, a ja nisam htela, ostala sam bez posla. Devet meseci sam dobijala novčanu naknadu sa biroa a posle smo se svi snalazili kako znamo i umemo“, kazala je Violeta Kostić.

Stečaj je u Staklaru uveden 20. septembra 2017. godine, na predlog čačanske firme „Veksilum“ koja je tvrdila da od Staklare potražuje više od 47 miliona evra.

(Tekst je nastao realizacijom projekta „Paraćin iz svakog ugla“ koji sufinansira opština Paraćin)

Prethodni tekstPod pretnjom pištoljem upao u seosku poštu i opljačkao je
Sledeći tekstJagodinci se pridružili protestima „1 od 5 miliona“

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime