OBAVEZNO ČIPOVANJE I VAKCINACIJA PASA – O TROŠKU GRADA

0

Odbornici Skupštine grada Jagodine, doneli su odluku, da se iz budžeta grada pokrivaju troškovi obaveznog čipovanja i vakcinacije pasa. Ova odluka je doneta u cilju kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa u Jagodini, stoji u obrazloženju koje je potpisao gradonačelnik Ratko Stevanović.

„Razlozi za donošenje odluke sadržani su u nameri lokalne samouprave da kroz preuzimanje troškova obaveznog čipovanja i vakcinacije pasa, vlasnicima i držocima pomogne u izvršavanju ove zakonske obaveze“.

U odluci se upozoravaju vlasnici, da ukoliko ne izvrše ovu obavezu, koja je za njih besplatna, „Veterinarska isnpekcija će rešenjem naložiti da čipuju i vakcinišu pse o sopstvenom trošku“.

Jagodina, od 2012. godine ima Prihvatilište za životinje „azil“, sprovodi i kontrolu i smanjenje ulične populacije pasa, pod nazivom „Uhvati, čipuj i vrati na ulicu“, a 2013. godine donela je i „Strategiju o zaštiti životinja“ čiji je autor veterinar Vladimir Jovanović.

„Azil“ za pse u Jagodini je kapaciteta 200 pasa, na oko pola hektara zemljišta, izrađen je po evropskim standardima i propisima i po strogim ekološkim i veterinarskim zahtevima.

Ove mere, ocenjuju u Gradskoj upravi su znatno smanjile broj napuštenih pasa na ulicama Jagodine, a Jagodinici ocenjuju „da bi ih bilo još i manje, ali ih dovoze iz drugih opština i ostavljaju ovde jer znaju da Jagodina ima azil“.

Tanjug

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime