NUNS: SNS podržava Vacića, tražimo pokretanje krivičnog postupka

0

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je nadležne organe da reaguju i pokrenu krivični postupak protiv lidera Srpske desnice Miše Vacića, jer je još jednom javno pozvao na „ubistva, progon i linč političkih neistomišljenika i novinara“.

„Bez obzira što vladajuća Srpska napredna stranka podržava javno delovanje Vacića i njegove organizacije Srpska desnica i bez obzira što je očigledno da ekstremisti i huligani imaju podršku nekih državnih struktura, obaveza je policije i tužilaštva da preduzmu mere i spreče dalje širenje govora mržnje i pozivanja na nasilje“, naveo je NUNS.

To novinarsko udruženje je podsetilo da je sa tribine u Šapcu Vacić uputio pretnje gradonačelniku tog grada Nebojši Zelenoviću i njegovim saradnicima i da im je poručio da će ih „podaviti u Drini“ a da je pojedine nevladine medije nazvao izdajničkim i označio ih kao neprijatelje države.

„NUNS izražava zabrinutost zbog sve napetije situacije u društvu, koju u najvećoj meri stvaraju vlast i njeni epigoni, oličeni u huliganima poput Miše Vacića. U takvoj atmosferi, politički neistomišljenici režima i novinari koji profesionalno i nezavisno rade svoj posao, postaju mete ekstremista i rathih huškača“, dodaje NUNS.

Prema NUNS-ovoj Bazi podataka o napadima i pritiscima na novinare, to je 104 registrovani slučaj u Srbiji od početka godine, odnosno, još jedan u nizu pritisaka na redakcije i novinare nezavisnih medija.

N1

Prethodni tekstRHMZ najavljuje blagi decembar
Sledeći tekstGK „Paraćin“ osvojile osam zlatnih, sedam srebrnih i tri bronzane medalje

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime