Princes krofne su izuzetna poslastica koja se pravi u našim kućama od pamtiveka.Sigurna sam da svaka domaćica ima recept u svojoj svesci a i da mnoge smatraju da ih nije lako napraviti. Najvažnije je da se tačno pridržavate recepta i ne otvarate rernu u toku pečenja.
Proces pripreme :
Sipati u šerpu 300 ml vode i 140 ml zejtina i staviti na ringlu da provri. Zatim dodati 200 gr brašna, dobro umutiti varjačom na vatri a zatim skloniti i sačekati da se potpuno ohladi.
U hladnu smesu staviti šest jaja i to jedno po jedno. Znači 1 jaje pa izjednačite, drugo jaje pa umutite ponovo I tako redom.
U pleh prekriven peki papirom ređati malom kašičicom kao puslice (napraviti razmak jer narastu). Rerna treba da je zagrejana na 250 stepeni a kada stavite krofnice , smanjiti na 200.
Peku se oko 35 minuta, ne otvarati nikako rernu u toku pečenja! Mera je za oko 2 pleha , meni ispadne obično oko 30 krofnica.
Kada se dobro ohlade, preseći ih pri vrhu i puniti donje delove koji su kao korpice.
Najbolje je puniti ih starinskim kremom od mleka i jaja za koji je potrebno:
Krem:
1l mleka
4 jaja
250gr šećera
2 vanilin šećera
8 kašika brašna
Krem se pravi tako što se mikserom umute jaja sa šećerom i vanilom i u to doda brašno, razredi se hladnim mlekom da se dobije redja masa koja se zatim polako sipa u ostatak mleka koji je proključao na šporetu. Brzo mešati na tihoj vatri da se ne naprave grudvice i da se zgusne. Kada je kuvano, skloniti sa vatre i dobro ohladiti.
Preporučujem da umutite i šlag i filujete preko krema, daje neodoljiv spoj.
Napunjene krofnice, poklopiti odsečenim vrhovima i bogato posuti prah šećerom.
Srećna vam i slatka Nova godina!
piše Goca Janjić