NOVI GOCIN RECEPT: KAKO DA NARAVITE BAGET (Baguette)

1
goca
piše Goca Janjić

Malo je poznato da je 1920.god izglasan je zakon u Francuskoj koji je doslovno glasio ovako “ Zabranjuje se pekarima da peku hleb između 22 h i 04h. Odjednom je bilo onemogućeno da se tradicionalni okrugli hleb ispeče mušterijama za doručak. Dovitljivi pekari su našli rešenje u dugačkom tankom, hlebu koji se mogao brže ispeći i stići na police pekare u rano jutro. Oni ga nisu baš tad izmislili jer  se  prvi put spominje u 19. veku kada su ga pekli u parnim pekarama ali je početkom 20.veka tim zakonom  dobio široku primenu i  postao jedan od simbola Pariza i francuske kulture. Tad je dobio i taj popularni naziv „baguette“, što je inače bio naziv za izdužene predmete kao što je npr čarobni štapić baguette magique  , štapići za jelo baguettes chinoises ,i dirigentska palica baguette de direction . Standardni baget je širine 5-6 cm a dužine  65 cm, mada može biti dugačak i do 1 metra. Pravi se od običnog testa za hleb koji sadrži brašno, vodu i kvasac i ono što  čini da on ima hrskavu i krckavu korica je para koju treba obezbediti u rerni, stavljanjem posude sa vodom dok se peče.

 

Za Francuski hleb je potrebno (za 4  bageta):

800 gr belog brašna (prosejanog)

500 ml vode

1 kocka kvasca

1 kašičica šećera

2 kašičice soli

4Kocku kvasca rastvoriti u  malo vode sa kašičicom šećera i ostaviti na toplom mestu da nadođe. U vangli  prosejati brašno, napraviti rupu u sredini i ubaciti nadošli kvasac, so i lagano dodavati mlaku vodu i mešati varjačom da se sjedini a onda umesiti rukom mekano testo. Pokriti najbolje plasticnom kesom (da bi se sprečio dotok vazduha pa testo brže raslo) i ostaviti na toplom mestu da naraste. Naraslo testo premesiti , opet pokriti kesom i ostvatiti na toplom mestu. Najbolje je ako možete postupak da ponovite 3-4 puta .

 

Testo zatim podeliti na četiri  jufkice  i na pobrašnjenoj 1podlozi razviti pa napravitibagete. Poređati u tepsiju obloženu papirom za pečenje , oštrim nožem zaseći ukoso „redove“ na svakom i ostaviti da počnu da rastu (bar 15-20 minuta). Peći u zagrejanoj pećnici na 200′ u koju ste prethodno stavili metalnu posudu sa 150-200 ml kipuće vode i koja će ispuštati paru sve vreme pečenja. Peku se 30 minuta i jednostavno  su neodoljivi.

 

2

Prijatno i  uživajte!

Prethodni tekstNAJAVLJEN NIŠ PRAJD I NOVI SAD PRAJD, ZA OSTALE GRADOVE DISKUTABILNO
Sledeći tekst10 ZAPOVESTI ZA SREĆAN ŽIVOT

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime