Malo je poznato da je 1920.god izglasan je zakon u Francuskoj koji je doslovno glasio ovako “ Zabranjuje se pekarima da peku hleb između 22 h i 04h. Odjednom je bilo onemogućeno da se tradicionalni okrugli hleb ispeče mušterijama za doručak. Dovitljivi pekari su našli rešenje u dugačkom tankom, hlebu koji se mogao brže ispeći i stići na police pekare u rano jutro. Oni ga nisu baš tad izmislili jer se prvi put spominje u 19. veku kada su ga pekli u parnim pekarama ali je početkom 20.veka tim zakonom dobio široku primenu i postao jedan od simbola Pariza i francuske kulture. Tad je dobio i taj popularni naziv „baguette“, što je inače bio naziv za izdužene predmete kao što je npr čarobni štapić baguette magique , štapići za jelo baguettes chinoises ,i dirigentska palica baguette de direction . Standardni baget je širine 5-6 cm a dužine 65 cm, mada može biti dugačak i do 1 metra. Pravi se od običnog testa za hleb koji sadrži brašno, vodu i kvasac i ono što čini da on ima hrskavu i krckavu korica je para koju treba obezbediti u rerni, stavljanjem posude sa vodom dok se peče.
Za Francuski hleb je potrebno (za 4 bageta):
800 gr belog brašna (prosejanog)
500 ml vode
1 kocka kvasca
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
Kocku kvasca rastvoriti u malo vode sa kašičicom šećera i ostaviti na toplom mestu da nadođe. U vangli prosejati brašno, napraviti rupu u sredini i ubaciti nadošli kvasac, so i lagano dodavati mlaku vodu i mešati varjačom da se sjedini a onda umesiti rukom mekano testo. Pokriti najbolje plasticnom kesom (da bi se sprečio dotok vazduha pa testo brže raslo) i ostaviti na toplom mestu da naraste. Naraslo testo premesiti , opet pokriti kesom i ostvatiti na toplom mestu. Najbolje je ako možete postupak da ponovite 3-4 puta .
Testo zatim podeliti na četiri jufkice i na pobrašnjenoj podlozi razviti pa napravitibagete. Poređati u tepsiju obloženu papirom za pečenje , oštrim nožem zaseći ukoso „redove“ na svakom i ostaviti da počnu da rastu (bar 15-20 minuta). Peći u zagrejanoj pećnici na 200′ u koju ste prethodno stavili metalnu posudu sa 150-200 ml kipuće vode i koja će ispuštati paru sve vreme pečenja. Peku se 30 minuta i jednostavno su neodoljivi.
Prijatno i uživajte!
Ova nema pojma da mesi… pogledaj gornju sliku sa interneta i pogledaj njenu hahahaha
kao LEBA od moje pokojne nane … ni prošlo pored BAGETA