Nove mere: Ukida se lečenje kod kuće, svi pozitivni na korona virus idu u kovid bolnice

0

Pacijenti kod kojih je potvrđen Covid-19 ne mogu se više lečiti u kućnoj izolaciji. Prema novim instrukcijama koje su od države dobile lokalne samouprave, oboleli od ove zarazne bolesti, trebalo bi iz kućne izolacije da se prebace u improvizovane bolnice u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, odakle posle trijaže, u zavisnosti od zdravstvenog stanja, kako je potvrđeno „Novostima„, mogu biti upućeni i u kovid-bolnice.

– To se, po odluci Vlade, odnosi na sve dijagnostikovane sa korona virusom. Razlog za donošenje ovako značajne odluke za zaustavljanje širenja infekcije virusom korona je dvojak: prvo što pacijenti sa dokazanim kovidom 19 u kućama mogu da šire infekciju na članove porodice i okruženje, a drugo je nepredvidivost toka same bolesti kovidom 19, jer i kod pacijenata sa blagim simptomima bolest može da eskalira, odnosno da dođe do pogoršanja koje može da ugrozi život obolelog – objašnjava dr Verica Jovanović, direktorka „Batuta“.

U obaveštenju upućenom lokalnim samoupravama navodi se da je prema instrukcijama predsednice Vlade i usvojenim protokolima lečenja pacijenata kod kojih je dijagnostikovan kovid 19, bez odlaganja potrebno postupiti na sledeći način:

– Pacijenti sa kovidom 19 ne mogu se više lečiti u kućnoj izolaciji. Pozitivni na kovid 19 prema usvojenim protokolima upućuju se isključivo u kovid-bolnice, prema teritorijalnoj distribuciji: Beograd – Beogradski sajam, Niš – „Čair“, Novi Sad – Novosadski sajam.

Odluka se, kako je rekla dr Jovanović, odnosi na sve dijagnostikovane koji nisu u bolnicama, ali njeno sprovođenje će se, ipak, prilagođavati vremenu postavljanja dijagnoze i pojedinačnom zdravstvenom stanju svakog obolelog.

– Kada su u pitanju ranije dijagnostikovani slučajevi, postupaće se zavisno od toga koliko je prošlo od dijagnoze – objašnjava direktorka „Batuta“.

– Ako je prošlo od 12 do 14 dana, i dva testa u razmaku od 24 do 48 sati budu negativna, osoba se smatra izlečenom, ali treba da ostane u samoizolaciji. Oni koji još ne ispunjavaju kriterijum za ponovljeno testiranje, po ovoj odluci treba da pređu u privremene kovid-bolnice. Te privremene bolnice su za lakše pacijente, ali svako ko se tamo upućuje odlazi prvo u trijažni centar. U Beogradu su to Infektivna klinika KCS i KBC „Zemun“, koji je pretvoren u kovid-bolnicu, i tu će se zapravo odlučivati gde će dalje pacijenti koji su se lečili kod kuće – u kovid-bolnice ili u privremenu bolnicu na Sajmu.

Doktorka Verica Jovanović kaže da na sprovođenju ove odluke radi više sistema:

– Svaka osoba pozitivna na kovid 19 je u našoj centralnoj evidenciji. Kada je u pitanju praćenje njihovog stanja i pridržavanja preporučenih mera, pored zdravstvenog sistema pomoć pružaju inspekcije, zavodi za javno zdravlje, MUP…

Telegraf

Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

Prethodni tekstBEBA DOŠLA NA SVET U PUTU OD SVILAJNCA DO JAGODINE
Sledeći tekstDESPOTOVAC – UVEDENA E PIJACA, POLJOPRIVREDNICI MOGU PODNETI ZAHTEV ZA KRETANJE ELEKTRONSKIM PUTEM

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime