NA ZAHTEV RODITELJA PROMENJEN PRAVILNIK IZDAVANJA RECEPATA U JAGODINSKOM DOMU ZDRAVLJA

0

Roditelji dece koja dolaze na pregled u toku vikenda u jagodinski Dom zdravlja, nezadovoljni su pravilnikom koji tretira izdavanje recepata ovim pacijentima. Naime, vikendom u vreme dežurstva, lekari prepisuju recepte sa lekovima koji moraju da se kupe i za koje ne postoje olakšice prilikom kupovine.

„Gospodo urednici, u ovoj zemlji je kažnjivo kada se vređaju političari i lopovi, samo se ne kažnjava vređanje zdrave pameti običnog čoveka. U jagodinskom Domu zdravlja kada odvedete dete kod pedijatra na pregled subotom ili nedeljom, plaćate svaki lek koji se prepisuje detetu bez obzira da li je na pozitivnoj ili negativnoj listi lekova. Mi, roditelji žalili smo se zaštitniku prava pacijenata i ništa nismo uradili. Rečeno nam je da su to pravila Doma zdravlja i da tu ništa ne može da se uradi. Pravila određuje lokalna samouprava. To je sramota da se lekovi koje dete dobije vikendom, plaćaju“ kaže Marija Milošević iz Jagodine koja je Infocentrali uputila protesno pismo i u ime roditelja izrazila nadu da će ovaj problem biti rešen.

darko miletic
dr Darko Miletić

O čemu se zapravo radi? Pravilnikom Doma zdravlja koji važi dugi niz godina, predviđeno je da lekari koji dežuraju, a to je obično vikendom noću, nemaju prava da izdaju recepte lekova sa pozitivne liste, kako ne bi došlo do zloupotreba u vidu stvaranja gužvi u vreme dežurstva, kako bi se brže, lakše i jednostavnije došlo na pregled kod željenog pedijatra. Ukoliko žele da ostvare olakšice, roditelji bi morali da dobiju recept od izabranog lekara što prolongira vreme davanja leka detetu. Međutim, ovaj problem će već danas biti rešen i prava pacijenata i deteta biće tretirani onako kako predlažu roditelji.

„Radi se o pravilniku koji važi dugo, ali ovog trenutka sam izdao naredbu da se taj deo pravilnika promeni i da se pacijenti koji dođu u vreme dežurstva, odnosno deca u dispanzeru Doma zdravlja tretiraju na isti način kao i bilo kog drugog dana. Dakle, vikendom u vreme dežurstva lekari će izdavati recepte sa lekovima sa pozitivne liste“ kaže za Infocentralu, direktor Doma zdravlja u Jagodini, dr Darko Miletić.

 

Prethodni tekst„SAVEZ ZA BOLJU JAGODINU“ (5) – MI SMO JEDINA JAGODINSKA OPOZICIJA
Sledeći tekstSTAMPEDO IZ SNS U SRS U NOVOM SADU

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime