Ministarstvo objavilo da je u Siokovcu „Jadar Lithium“ vršio istraživanja, Jagodinci traže odgovore

3

Od kako je na sajtu Ministarstva rudarstva i energetike objavljeno da je firma „Jadar Lithium“doo vršila istraživanja u selu Siokovac, na društvenim mrežama građani Jagodine usprotivili su se eventualnim iskopavanjima ako do njih dođe. Za početak Jagodinci traže informacije i odgovore.

„Podnet je zahtev za informaciju od javnog znacaja, ali jos uvek nisu odgovorili. Postoji zakonski rok u kom moraju da dostave trazene informacije, tako da i sam čekam. Vreme je da se pokrenemo i ne dozvolimo da nam zatruju i ubiju sve što raste, niče i živi. Ne bih nikom da solim pamet, tako da – ako vidiš ovo, znači da imaš pristup internetu. Ako imaš pristup internetu, pitaj Gugla koje su posledice ovakvih iskopavanja svuda po svetu i vidi kakva će okolina Jagodine biti ako im uspe ovaj plan“ kaže Marjan Stanković, Jagodinac koji je kao što kaže, podneo zahtev Skupštini grada Jagodina i očekuje odgovore.

Na fejbuk grupi Odbranimo reke Stare planine pojavila se i informacija da su istraživanja vršena u većini jagodinskih sela, ali ovu informaciju niko od nadležnih još uvek nije potvrdio.

U selu Dobrinji kod Požege danas je održan protest zbog najavljenog početka radova na geološkim istraživanjima litijuma.

Prethodni tekstTiodorović: Očekujem da će do kraja godine i deca moći da se vakcinišu
Sledeći tekstSaša Paunović kroz grupu građana koju predvodi, vraća se u Demokratsku stranku

3 KOMENTARA

  1. Ako budu imali interes, dobiće papire i nema ko to da zastavi. To je verovatno definicija“velesile“- sve na silu. Da nisu bili zainteresovani da ih puste da istražuju ne bi im dali ni dozvole ni za to.

  2. Treba tražiti od lokalne samouprave da Skupština grada donese odluku o zabrani istražnih radova i eksploatacije litijuma i drugih ruda na području naše opštine. Dignite svoj glas da ne bude kasno.

    • Znači litijuma ima svuda po Srbiji, a verovatno i šire po svetu. Znači stepen samostalnosti jedne zemlje, kao i stepen korupcije u zemlji se meri prema količini otvorenih rudnika litijuma u toj zemlji.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime