Matić: Znamo ko je ubio Milana Pantića, ubice na slobodi, tužilaštvo nema dokaze

0

Predsednik Komisije za istraživanja ubistava novinara Veran Matić izjavio je da su poznata imena neposrednih ubica dopisnika Večernjih novosti iz Jagodine Milana Pantića, ali da su izvršioci tog zločina na slobodi jer tužilaštvo nema dovoljno dokaza za sud, objavilo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).

Na pitanje novinarke Ljubice Gojgić zašto danas ne znamo ko je ubio Milana Pantića, Veran Matić, gostujući u emisiji „Pravi ugao“ na Radio-televiziji Vojvodine, rekao je da je „policijska istraga dala svoje viđenje“, kao i da „imaju sliku šta se dogodilo i ko je izvršio ubistvo“, potvrdivši novinarki da znaju imena ubica, a da su do danas na slobodi.

„Postoje imena ljudi koji su izvršili ubistvo. To je ono što smo rekli pre dve godine – da je policijski ubistvo razjašnjeno. Međutim, jako je teško dokazati. ‘Lice mesta’ tog dana, kada se dogodilo samo ubistvo loše je obrađeno, kontaminirano je u vrlo kratkom vremenskom periodu“, naveo je Matić.

On je, međutim, istakao da je u ovom slučaju jasno da je Milana Pantića neposredno ubila „naručena ekipa koja samo vrši likvidacije, koja nema nikakve veze sa motivom“. Radna grupa za istrage ubistava novinara, naveo je, smatra da je reč o organizovanom kriminalu koji je vezan za „vrlo konkretnu privatizaciju“, te da je na sastancima to predočeno Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal.

„Tražili smo da Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal preuzme slučaj, jer ima veći manevarski prostor za istragu, ali za sada nemamo pozitivan odgovor. Govore da radna grupa treba da dokaže da je u pitanju organizovani kriminal, pa će preuzeti. Mislimo da je njihova uloga da preuzmu slučaj i dokažu da je u pitanju organizovani kriminal i ubistvo tog tipa“, rekao je Matić.

On je istakao da je, posle ubistva Pantića, formirano čak sedam radnih grupa koje su se narednih deset godina bavile ovim slučajem, ali da nisu „razotkrile niti jedan bitan element koji bi napravio ozbiljan pomak kada je reč o istrazi“.

„Tek desetak godina kasnije su ispitane komšije iz istog ulaza i iz okolnih ulaza, a tek kada je osnovana Komisija za istraživanje ubistava novinara uzet je njegov mobilni telefon da se analizira, saslušana je njegova supruga i sin, iako je sedam radnih grupa radilo“, objašnjava Matić.

Govoreći koliko je politička volja važna da bi se kaznile ubice novinara, Matić je kao primer naveo ubistvo Milana Pantića, te naveo da se desilo posle petooktobarskih promena u Srbiji, kada nije bilo „popularno“ da se govori da je novinar ubijen.

„Slučaj Pantića, ni kada se dogodio i u celom tom vremenskom period posle, nije nekako bio bitan nikome, jer je to unutrašnjost, nije baš mnogo vidljiv, a i dogodio se u ono vreme neposredno posle promena 5. oktobra, pa nije bilo popularno da se govori da se dogodilo ubistvo novinara u vreme neke demokratije“, naveo je on.

Dve decenije od ubistva dopisnika „Večernjih novosti“ iz Jagodine Milana Pantića navršiće se 11. juna. Ubijen je u hodniku, ispred kućnog praga 2001. godine. UNS je objavio tekstove Milana Pantića, za koje se smatra da su bili razlog njegovog ubistva. Možete ih pročitati OVDE.

 

Izvor UNS

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime