Studenti neće Maju Gojković i Jadranku Joksimović za članice FPN

0

Studenti Fakulteta političkih nauka u Beogradu zahtevaju od uprave te ustanove hitnu reakciju, povodom odluke Vlade Srbije da imenuje ministarku kulture i informisanja Maju Gojković i ministarku za evropske integracije Jadranku Joksimović za članice Saveta FPN.

Studenti su upravi do 16. aprila dali rok za odgovor i kažu da, ukoliko se to ne dogodi, planiraju radikalnije akcije.
 
Studenti smatraju da je taj potez Vlade pokušaj gušenja autonomije Fakulteta političkih nauka.
 
Svesni smo da fakultet nema pravne regulative kojima može da smeni ministarke, ali tražimo da reaguje i zaštiti autonomiju, jer ovo shvatamo kao pokušaj gušenja autonomije od strane SNS i Aleksandra Vučića. Pritisci na fakultet nisu samo od sada, dugo postoje, ali ovo je vrhunac i imenovanje vidimo kao urušavanje„, rekao je za N1 student Aleksandar Aleksić.
 
Pored svojih funkcija u Vladi, ministarke Maja Gojković i Jadranka Joksimović imenovane su za članice Saveta Fakulteta političkih nauka iz redova osnivača, odnosno države. Iako Zakon o visokom obrazovanju predviđa mogućnost da Vlada imenuje članove saveta visokoškolske ustanove čiji je osnivač, u tom zakonu se nigde ne navodi da to mogu biti stranački funkcioneri ili ministri, već istaknute ličnosti „iz oblasti nauke, kulture, prosvete, umetnosti i privrede“.
 
Student Vladimir Radišić kaže da bi Savet trebalo da bude objektivan i postupa kako studenti žele.
 
To je prvi naš stav i mislimo da nije reagovao kako treba, Savet treba da nas predstavlja i da u njemu bude žena od integriteta, a ne neko kao Maja Gojković koja je promenila pet partija„, rekao je Radišić.
 
Studenti u svom zahtevu navode i da smatraju da odabir Jadranke Joksimović u Savet predstavlja sukob interesa, jer je ministarka studentkinja doktorskih studija na FPN.
 
Smatramo da smo na istim stranama s upravom, ne gledamo na njih kao na neprijatelja, znamo da su pod velikim pritiskom i pružamo im podršku da postupe u praksi onako kako nas uče u teoriji. Ako ne odgovore na naš zahtev do 16. aprila mi ćemo preduzeti radikalnije mere“, rekao je Aleksić.
Autor: N1
Foto Ministarstvo kulture i informisanja
Prethodni tekstMatić: Znamo ko je ubio Milana Pantića, ubice na slobodi, tužilaštvo nema dokaze
Sledeći tekstPet neradnih dana za praznike

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime