MARIJANA STEVANOVIĆ: OTVORENO PISMO NOVINARKI „POLITIKE“ KATARINI ĐORĐEVIĆ

0

Poštovana koleginice,

Vama se neću izvinjavati, ni sa ironijom ni bez nje. Neću Vam ni objašnjavati koliko je novinarski nesretno i tendenciozno to što ste me u nedeljnom izdanju ‘Politike’ izvukli iz konteksta i iskoristili za obračun sa poznatom dramskom spisateljicom, jer bi o tome najpre trebalo da brine uredništvo, a možda i oni koji su Vas novinarskom poslu učili. Savest je ionako intimna stvar, mislim da sam Vam to već rekla u telefonskom razgovoru u martu ove godine, kad ste me zvali zbog intervjua u vezi sa pismom koje pominjete. Ne znajući koliko umem da budem dosledna, bili ste uporni. I ja, na svu sreću, pa se od tada više nikad nismo čule.

Povod da Vam se javno obratim, u stvari, jednak je Vašoj potrebi da se javno branite od ‘feminističkih aktivistkinja koje su Vas optužile za fašizam’, jer, kako kažete, nisu razumele tekst u kojem govorite o padu nataliteta, statistici, ženskim uzrocima i razlozima za to.

A jeste li Vi svesni koliko toga i sami ne razumete ili ste samo bezobrazni?

Kad ste se u tekstu ‘Buka i bes ženskog pokreta’ zapitali ‘otkud potreba (spisateljice) za ruganjem izgledu druge žene, pogotovo žene kojoj nije dostupan život na visokim potpeticama u gradu svetlosti…’, jeste li svesno ili iz neznanja izjednačili nasilje sa siromaštvom (zanemariću glupost da se, kao, podsmevate podsmevačici)? Siromašne žene trpe nasilje, bogate ne, ali su i jedne i druge same zaslužne za to?! Neobrazovane i mlade rađaju više, obrazovane manje, jer su obrazovane?! Romkinje rađaju puno dece, jer nemaju novca za abortus i time otimaju nekome hleb iz socijalno ugroženih belih usta, ali Vam popunjavaju članak i statistiku? Na visokim potpeticama je visok standard, sebičluk i visoko…šta? Shvatate li koliko su te teze opasne? Možete li uopšte da dokučite da ste zaista na pragu golog fašizma?

Jeste li svesni da izmišljate sukobe, podmećete kukavičja jaja, zagovarate frontove i ukopavanja zarad odbrane… čega od koga? Kako je moguće da Vaše loše napisano (zaboga!) iznošenje statistike o Srpkinjama, hedonističkim i obrazovanim kurvama koje ne žele decu, jednako uvredljivo razumemo moja 41-godišnja visoko obrazovana drugarica bez dece, moja najbolja prijateljica sa srednjom školom sa decom, komšinica studentkinja i ja, stigmatizovana majka? Muškarci oko nas likuju, jer ste ih svake kritike mimoišli i poštedeli. Bravo, bravo, žene su krive!

Ne vidite problem u svom tekstu?

Zašto ‘Politika’ sve više liči na poligon za najbrutalnije iživljavanje nad sopstvenim čitateljkama?

Šta Vi, u stvari, Katarina, nama poručujete? Da ćutimo, trpimo i uplašene strahujemo od Vaše prozivke, jer ćete nas proglasiti feministkinjama ako Vam ne dozvolimo da nas vređate i površnim tekstovima ponižavate? Ili ćete nas po potrebi zloupotrebiti u cilju odbrane neodbranjivih tema i teza kojima se poigravate?

Ponižavate nas svojim stavovima, to je više nego jasno. Zašto to radite, ne znam, ali se sa Vama nikad ne bih menjala ni po koju cenu. Znate zbog čega?

Zbog poslednje rečenice u pomenutom tekstu, gde se Vaše razumevanje ‘kruni pred kritikom (bivše) žene francuskog ambasadora’, kako kažete, a ja ne verujem da sam napisano i pročitala. Više biste verovali da Vam je isto rekla kasirka ili frizerka, priznali grešku i javno se izvinili ženama? Verujte mi, ma da, kako da ne, ne biste, sigurna sam u to.

Mislila sam da ste i veštiji i bar za nijasnu moralniji.

Jer, da jeste, nikad ne biste dozvolili prezir koji posle teksta u nedeljnom izdanju zaslužujete. I Vi i ‘Politika’, nažalost.

Marijana Stevanović, novinarka

Ovo pismo je odgovor na tekst

http://www.politika.rs/rubrike/Tema-nedelje/Novi-feministicki-poredak/Buka-i-bes-zenskog-pokreta.sr.html

 

Prethodni tekstU TOKU NOĆI POŽAR NA SARINOJ MEĐI
Sledeći tekstSREBRO ZA ANĐELU, JELENI ŽIVKOVIĆ I LAZARU KOVAČEVIĆU – BRONZA!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime