MANIFESTACIJA „MUZEJI U 10“ U ZAVIČAJNOM MUZEJU U JAGODINI

0
Već treću godinu za redom, Zavičajni muzej Jagodina učesnik je višednevne majske manifestacije koja se obeležava u Nacionalnoj nedelji muzeja, ove godine pod nazivom Muzeji za 10. Reč je o nacionalnoj muzejskoj inicijativi, najvećoj do sada na teritoriji Srbije, koja će se održati u periodu od 14. do 20. maja i obuhvatiti i Međunarodni dan muzeja (18.maj) i 14.Evropsku noć muzeja 19. maja.
zav-kupinikZavičajni muzej je za svoju publiku, kao i prethodnih godina, pripremio brojne sadržaje. Manifestaciju će 14. maja otvoriti gostujuća izložba Zavičajnog muzeja Ruma „Kupinik, poslednja prestonica srpskih despota“. Interaktivna izložba o poslednjem uporištu srpskih despota, jedinstvenom spomeniku ove vrste u Sremu, pokušava da oživi Kupinik, a posetioce povede u virtuelnu šetnju kroz utvrđenje putem 3D animacije.
Narednih dana publiku očekuju interesantna predavanja i inspirativne radionice. 15.maja u 19:00, muzejski savetnik istoričar Duško Grbović održaće predavanje na temu „Jagodina i Srednje Pomoravlje u vreme Despotovine (1402-1459)“. 16. maja u 18:00 kustos arheolog Sonja Perić će održati predavanje i radionicu „Ruke u glini – kao praistorijski čevek“, namenjenu osnovnoškolskoj populaciji, na kojoj će deca imati priliku da nauče nešto više o nastanku prvog keramičkog posuđa, kao i da se oprobaju u izradi grnčarije. 17.maja u 18:00 nastavlja se priča o keramici, predavanjem i radionicom „Arheološka slagalica“, na kojoj će viši kustos arheolog Smiljana Dodić, posetioce uvesti u proces restauracije keramičkog posuđa, prateći njegov put od sitnih krhotina do eksponata u muzejskoj vitrini.
Međunarodni dan muzeja– 18. maj 2018. obeležiće grafička radionica „Matrica – otisak“ sa početkom u 18:00, na kojoj će demonstratori slobodni umetnik Vladimir Kepić i Sonja Perić, kustos muzeja upoznati zainteresovane posetiode sa grafičkom tehnikom linoreza. Učesnici radionice će moći da izrade svoju originalnu matricu, da naprave njen otisak ili otiske drugih, spremnih grafika, koje su nastale inspirisane muzejskim predmetima i da iz muzeja ponesu malo umetničko delo kao uspomenu.
U subotu 19. maja muzej će posetiocima svoja vrata otvoriti u 10:00. Zvanično obeležavanje 14. Evropske noći muzeja započeće u 18:00, a posetioci mogu, kao i prethodnih godina, očekivati dobru zabavu u Zavičajnom muzeju. Pored izložbenih postavki posetioci će moći da se upoznaju sa replikama opreme i naoružanja srednjovekovnih ratnika i tehnikama viteških borbi, koje će pred njima demonstrirati članovi viteške družine Crni medved iz Jagodine. Druženje u muzeju potrajaće do 20. maja u 01:00, a svi ovi muzejski sadržaji tokom trajanja manifestacije biće besplatni za posetioce.

Prethodni tekstMMF SUGERIŠE VLADI DA UKINE KRIZNE MERE ZA PENZIONERE
Sledeći tekstJOŠ JEDNA NAGRADA ALEKSOPULUSU – ZA UNAPREĐENJE RAZVOJA OBRAZOVANJA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime