JOŠ JEDNA NAGRADA ALEKSOPULUSU – ZA UNAPREĐENJE RAZVOJA OBRAZOVANJA

0

Nakon nagrade „Kapetan Miša Anastasijević“ koju je dr sci. med. Hristos Aleksopulos dobio u novembru prošle godine, na obeležavanju Međunarodnog dana medicinskih sestara u organizaciji Saveza udruženja zdravstvenih radnika održanog 12. maja uručen mu je zlatnik Cara Lazara za izuzetan doprinos unapređenju razvoja visokog obrazovanja.

nagradaSkup je otvorio narodni poslanik i predsednik skupštinskog odbora za zdravstvo Darko Laketić, nakon čega je predsednica Saveza udruženja zdravstvenih radnika Ćuprija, Danijela Rdioičić zahvalila direktoru Aleksopulosu u ime 96650 medicinskih sestara na sardnji i razumevanju kao i želji da motiviše veliki broj medicinskih sestara za nastavak obrazovanja tako što im ukazuje na važnost sticanja diplome koja će biti prepoznatljiva u Evropskoj uniji i sistemu zdravstva.

Prema podacima komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara zvanično jedinog regulatornog tela u Srbiji koji ima relevantne podatke, 21, 2% od ukupnog broja sestara u Srbiji čine sestre sa Višim obrazovanjem, a svega 0,10% medicinske sestre s obrazovanjem na akademskim studijama.
Srbiji trenutno nedostaje broj medicinskih sestara koje su svoje obrazovanje završile u skladu sa standardima EU i ciklusima koji predviđa preporuka i direktiva EU 36/2005 EU.

U svom obraćanju dr sci. med. Hristos Aleksopulos istakao je da Sestrinski i babički zakon mora da se pripremi tako da odgovara nacionalnim okvirima i da obezbedi podlogu sprovođenju promena. Preporuka je formirati nivo ulaska u sestrinski i babički obrazovni program , što je pre moguće u skladu s direktivom EU 2005/36 kao i da se trajanje primarnog obrazovanja produži na 12 godina i da se nastavi dalje sestrinsko obrazovanje.

„Važno je da se obrazuje plan koji podržava zaposlene sestre i babice kao i predavače koji žele da se doškoluju kako bi se uspostavili harmonični odnosi u sestrinskom i babičkom obrazovanju. Ćuprija ima prednost u odnosu na sve ostale gradove jer postoji državna akreditovana Visokoškolska ustanova koja obrazuje strukovne medicinske sestre i babice kao i druge profile zdravstvene struke.“ izjavio je dr Aleksopulos.

PR tekst

Prethodni tekstMANIFESTACIJA „MUZEJI U 10“ U ZAVIČAJNOM MUZEJU U JAGODINI
Sledeći tekstPALMA RUKOMETAŠICAMA: VI STE BISER OVOG GRADA!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime