Božić je jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika. To je praznik, doma, porodice, ljubavi, sloge i praštanja. Na Božićnom ručku treba da budu svi članovi porodice. Dobrodošli su i najbliži rođaci i prijatelji.
Božićni ručak se sprema sa posebnom pažnjom jer i sama vera nalaže da se Božić praznuje obiljem jake hrane.
Domaćice se trude se da što lepše i ukusnije spreme raznovrsnu hranu, da u vreme praznika na trpezi bude i starinskih jela, jela internacionalne kuhinje, starih recepata i novih, ali i onih koji nose neku simboliku ,sve zajedno začinjeno najboljim začinom na svetu – ljubavlju jer ’’ ljubav na usta ulazi.’’
Božićni ručak u našim domovima se obično sastoji od supe ili čorbe, pečenja, svečane torte. Na trpezi se često nalazi i sarma ili podvarak, ruska salata a od salata ajvar, turšija, kiseli kupus.
Sve to je naređano i postavljeno na svečanom stolnjaku, najlepšem servisu i salvetama koje se biraju specijalno za tu priliku.
Hrana je zapravo osnova svih slavlja i važnih događaja u životu jer hranom slavimo život. Ma koliko smo različiti i ma koliko jedemo različitu hranu, zajedničko nam je jedno – da sednemo oko stola i podelimo jelo sa svojim najdražima – porodicom i prijateljima.
Da bi uspeli u nameri da u gozbi zaista uživamo, da bi bili ne samo konzument ogromne količine hrane kojom ćemo ovih dana biti okruženi, setimo se da je pravi gurman – pravi poznavalac gastronomije i lepe trpeze, da je to i gostoljubivi domaćin i umeren gost ali i sladokusac i radoznali istraživač novih vrsta jela. Umetnost gustiranja podrazumeva lagano i sporo jedenje uz dugo i dobro žvakanje uz čašu dobrog pića. Ne prejedajte se, uživajte u svakom zalogaju, ne zaboravite da hrana oplemenjuje i samim tim ima i povratno dejstvo – samo čovek profinjenog duha, zna da jede.
Neizostavan deo božićnog ručka je pogača – česnica koja se posebno ukrašava i u koju se obavezno stavi metalni novčić. Pogača se lomi i onaj ko dobije komad sa novčićem biće izuzetno srećan.
Paketić kvasca rastvoriti u šolji mlakog mleka sa kašičicom šećera. Kada uskisne, sipati u vanglu, dodati ½ l mleka, 100 gr maslaca ili margarina, 2 ravne kašičice soli, 2 žumanca i bašna po potrebi da se zamesi glatko testo. Dobro ga premesiti rukama i ostaviti da nadođe na toplom mestu (pokriti krpom).. Kada naraste, odvojiti trećinu testa a ostatak oblikovati u pogaču i staviti u podmazanu tepsiju. Od odvojenog testa napraviti pletenicu i staviti oko ivice pogače, a mogu se napraviti i šare viljuškom po sredini testa. Premazati umućenim žumancetom i ostaviti da odmori oko pola sata. Peče se na 200’
Srećan Božić!
Goca Janjić