BOŽIĆNI RUČAK I ČESNICA

0

Božić je jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika. To je praznik, doma, porodice, ljubavi, sloge i praštanja. Na Božićnom ručku treba da budu svi članovi porodice. Dobrodošli su i najbliži rođaci i prijatelji.

Božićni ručak se sprema sa posebnom pažnjom jer i sama vera nalaže da se Božić praznuje obiljem jake hrane.

Domaćice se  trude se da što lepše i ukusnije spreme raznovrsnu hranu, da u vreme praznika  na trpezi bude i starinskih jela, jela internacionalne kuhinje, starih recepata i novih, ali  i onih koji nose neku simboliku ,sve zajedno začinjeno najboljim začinom na svetu – ljubavlju jer ’’ ljubav na usta ulazi.’’

Božićni ručak u našim domovima se obično sastoji  od supe ili čorbe, pečenja, svečane torte. Na trpezi se često nalazi i sarma ili  podvarak, ruska salata a od salata ajvar, turšija, kiseli kupus.

Sve to je naređano i postavljeno na svečanom stolnjaku, najlepšem servisu i salvetama koje se biraju specijalno za tu priliku.

Hrana je zapravo osnova svih slavlja i važnih događaja u životu jer hranom slavimo život. Ma koliko smo različiti i ma koliko jedemo različitu hranu, zajedničko nam je jedno – da sednemo oko stola i podelimo jelo sa svojim najdražima – porodicom i prijateljima.

Da bi uspeli  u nameri da u gozbi zaista uživamo, da bi bili ne samo konzument ogromne količine hrane kojom ćemo ovih dana biti okruženi, setimo se da je pravi gurman – pravi poznavalac gastronomije i lepe trpeze, da je to i gostoljubivi domaćin i  umeren gost ali i sladokusac i radoznali istraživač novih vrsta jela. Umetnost gustiranja podrazumeva  lagano i sporo jedenje uz dugo i dobro žvakanje uz čašu dobrog pića. Ne prejedajte se, uživajte u svakom zalogaju, ne zaboravite da hrana oplemenjuje  i samim tim ima i povratno dejstvo – samo čovek profinjenog duha, zna da jede.

Neizostavan deo božićnog ručka je pogača – česnica koja se posebno ukrašava i u koju se obavezno stavi metalni novčić. Pogača se lomi i onaj ko dobije komad sa novčićem biće izuzetno srećan.

2Recept za Božićnu česnicu

Paketić kvasca rastvoriti u šolji mlakog mleka sa kašičicom šećera. Kada uskisne, sipati u vanglu, dodati ½ l mleka, 100 gr maslaca ili margarina, 2 ravne kašičice soli, 2 žumanca i bašna po potrebi da se zamesi glatko testo. Dobro ga premesiti rukama i ostaviti da nadođe na toplom mestu (pokriti krpom).. Kada naraste, odvojiti trećinu testa a ostatak oblikovati u pogaču i staviti u podmazanu tepsiju. Od odvojenog testa napraviti pletenicu i staviti oko ivice pogače, a mogu se napraviti i šare viljuškom po sredini testa. Premazati umućenim žumancetom i ostaviti da odmori oko pola sata. Peče se na 200’

Srećan Božić!

Goca Janjić

 

Prethodni tekstNARODNA VEROVANJA NA BADNJI DAN
Sledeći tekstPALMA POZVAO MEĐUNARODNU ZAJEDNICU DA REAGUJE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime